Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jysk-miljardärens nya besked efter sjukdomen

Uppdatera dig på de senaste ekonominyheterna.
Foto: Jysk / Jysk

För tre år sedan hade Jysk-grundaren Lars Larsen inte särskilt mycket till övers för sin egen son Jacob Brunsborg.

Sonen ansågs inte vara rätt person att leda det danska miljardföretaget.

Nu har Jysk-grundaren svängt om - efter beskedet om sin egen svåra cancersjukdom.

Det var i fredags som Lars Larsen, grundaren till möbeljätten Jysk, meddelade att han avgår som styrelseordförande i bolaget.

Anledningen är att han insjuknat i svår cancer, som spridit sig. 

– Det är tyvärr en mycket allvarlig diagnos som jag har fått. Därför vill jag nu ägna min tid och energi till min familj, skrev Lars Larsen i ett pressmeddelande.

Jacob Brunsborg efterträder sin pappa som styrelseordförande.Foto: Jysk / Jysk

Sonen Jacob efterträder

I samband med Larsens avgång tillträder hans son, Jacob Brunsborg, 47, som ordförande. 

– Jacob har varit en del av verksamheten genom många år och har haft en central roll i styrelser i många av företagen i Lars Larsen Group. Han är utan tvivel den rätte att driva vidare den verksamhet som jag startade, skriver Larsen i samma pressmeddelande.

Men att sonen tar över är det många som höjt på ögonbrynen åt. 

Lars Larsen har nämligen tidigare sagt att det inte blir någon av hans barn som tar över imperiet när det väl är dags.

Slag i magen

För bara tre år sedan berättade Lars Larsen i en intervju i danska Berlingske att hans livsverk ska förvaltas av en fond av utomstående experter – som inte behöver ta hänsyn till familjerelationer.

– Jag har sett nog med eländigheter kring de gamla systemen där det alltid är den förstfödde som ska ta över en verksamhet. Och det skulle vara mycket märkligt om det alltid var det bästa sättet, sa Lars Larsen till tidningen.

Lars Larsen var tydlig med att hans två barn, Jacob och Mette, skulle få en stor del av arvet - men att de också fick acceptera att Jysk skulle hamna i professionella händer för att kunna fortsätta växa.

Enligt tidningen BT kom det beskedet som ett slag i magen på sonen Jacob Brunsborg, som länge arbetat i företaget och gjort sig beredd på att ta över.

Gjort en helomvändning

Men nu har alltså Lars Larsen gjort en helomvändning – och lämnar hela företaget i sonens händer. 

– Min far har byggt upp något enastående och han blir omöjlig att ersätta. Men jag och resten av familjen går ödmjukt in i uppgiften att föra hans imponerande livsverk vidare, säger Jacob Brunsborg som ser fram emot att arbeta vidare med familjeverksamheten. 

Lars Larsen har tidigare sagt att han vill utveckla Jysk till ett ”mini-Ikea”, med ett större utbud möbler och med butiker över hela världen. 

Lars Larsens väg från 0 till 50 miljarder:

Lars Larsen föddes den 6 augusti 1948, och växte upp i en liten by på Västjylland tillsammans med sina syskon och sin svårt sjuka mamma. På den tiden kallades han ”fattig-Lars”.

 

Den första Jysk-butiken öppnades i Århus 1979, och under de 40 åren som har passerat sedan dess har företaget växt till ett imperium.

 

Idag omfattar JYSK-koncernen 2.700 butiker i följande 52 länder världen över. I Sverige finns det 141 butiker. 

 

Lars Larsen Group äger även den mer exklusiva möbelkedjan ILVA.