Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Justitieministern: ”De mest brottsaktiva ska buras in”

Politikerna på plats i Malmö efter våldsvågen: "Polisen i Malmö är oerhört professionell"
Inrikesminister Mikael Damberg besökte Malmö.
Foto: Lars-Olof Strömberg
Justitieminister Morgan Johansson säger att de mest brottsaktiva ska buras in.
Foto: Lars-Olof Strömberg
Mordet på den 15-årige pojken Jaffar vid Möllevångstorget i Malmö har upprört känslorna i staden.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Operation ”Rimfrost” fyller nu Malmös gator med poliser.

Först skickades 40 poliser i yttre tjänst till staden. Nu ansluter kvalificerad personal med fokus på att utreda skjutningar och sprängningar.

– Vi sätter press på den organiserade brottsligheten. De mest brottsaktiva ska buras in, säger justitieminister Morgan Johansson.

Flera grova våldsdåd skakar på nytt om Malmö. Bland invånarna är oron och frustrationen stor.

Nu har det gått en vecka - en av de mörkaste i stadens historia.

Det började förra lördagen då två 15-åriga pojkar sköts ner på öppen gata utanför en pizzeria på Ystadsgatan vid Möllevångstorget.

En av dem, 15-årige Jaffar, träffades av flera skott och fick så svåra skador att han avled.

Jaffar blev bara 15 år.
Foto: Privat/FRITZ SCHIBLI

Den jämngamle kamraten överlevde - men ligger så svårt skadad på sjukhus att polisen inte kunnat prata med honom. 

Skottlossningen föregick av en bilsprängning någon kilometer bort, troligen för att avleda polisens uppmärksamhet.

Polisen misstänker att attacken mot pojkarna var planerad. Enligt polischefen Stefan Sinteus var båda kända av polisen sedan tidigare.

Sedan följde flera grova brott slag i slag:

Bara några timmar senare utsattes en kvinna i 25-årsåldern för ett bestialiskt mordförsök. 

På måndagen utsattes en 16-årig pojke för mordförsök utanför en restaurang i stadsdelen Eriksfält i Malmö. 

På torsdagskvällen anträffades så en 24-årig kvinna död i ett parkerat fordon i stadsdelen Hyllie i Malmö. 

Torbjörn Tegnhammar, ledande moderatpolitiker i Malmö.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Det räcker nu, Malmöborna orkar inte mer, säger det moderata oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar när han under fredagen promenerar fram mot mordplatsen vid Möllevångstorget där den 15-årige pojken sköts till döds i lördags. 

Enligt Tegnhammar är läget i staden desperat.

– Folk är förtvivlade. De känner rädsla när våldet nästan normaliseras, säger han.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson besökte Malmö för att informera sig om den senaste tidens händelser.
Foto: Lars-Olof Strömberg

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har tagit sig till Malmö för att med egna ögon och öron informera sig om det som sker i staden. 

Ett av hans budskap är att Moderaterna bland annat vill vill anlita tvåtusen statliga ordningsvakter - för Malmös del skulle det betyda 70 nya statliga ordningsvakter.

Men därutöver vill Kristerssons parti se dubbla straff för gängkriminella och införa visitationszoner, enligt dansk modell.

– Jag är uppvuxen med en kärlek till Malmö eftersom min pappa är uppvuxen här. Min farmor bodde här i samma lägenhet i 50 år här. Det är så tråkigt att staden så ofta förknippas med förfärliga saker, när det är en så fantastisk stad, säger Kristersson.

Ungefär samtidigt har justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg stämt möte med polisledningen i region syd i polishuset.

De socialdemokratiska topparna säger efteråt att de ville informera sig om att mobiliseringen nu fungerar på bred front.

– Malmö får inte stå ensamt i detta, säger inrikesminister, Mikael Damberg.

Polisen har ökat sin närvaro på flera många platser i Malmö.
Foto: Lars-Olof Strömberg

Rikspolisen utlyste i förra veckan en nationell särskild händelse - som kan utlysas vid exceptionella händelser som inte kan hanteras inom ramen för den vanliga polisverksamheten.

 Det innebär att polisen kan få särskilda befogenheter och resurser för att hantera den aktuella situationen. 

– Allmänhetens trygghet ska öka, sa den nya kommenderingschefen Stefan Hector vid Nationella operativa avdelningen, NOA. Vi har sett en helg i Malmö som är oacceptabel, med ett avrättningsliknande mord bland annat.

Satsningen har döpts till operation ”Rimfrost” och ska pågå i sex månader. Den gäller över hela landet - fast med extra fokus på Skåne.

Polisens mål är att skjutningar och sprängningar i gängmiljöer ska reduceras avsevärt, både under den aktuella tiden och framåt.

Målet är också att kunna gripa och fängsla personer som ingår i kriminella nätverk, enligt Stefan Hector.

På en privat film syns hur mördarna flyr platsen efter skottlossningen där 15-årige Jaffar dödades.
Foto: SVT Nyheter Skåne/Privat

Den regionala polisen vill inte offentligt säga hur många extrapoliser som nu tillförs Malmö.

– Det är av taktiska skäl. Men det rör sig om ett stort antal poliser, säger Filip Annas, polisens presstalesperson.

Kommenderingarna sker över hela Sverige och poliserna bor tillfälligt på hotell i Malmö.

– Det görs en löpande bedömning vad poliserna ska användas till. Det handlar mycket om fotpatrullerade personal. Särskilda platser får extra resurser, säger Filip Annas. 

Det handlar bland annat om Möllevångstorget - stadens smältdegel där kriminaliteten är hög och den öppna drogförsäljningen intensiv.

– Ett av målen är att tränga tillbaka gatulangningen, säger Filip Annas.

Både justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg är hittills nöjda med vad de fått se och höra.

Hade ni inte kunnat agera tidigare?

– Det borde nog ha gjorts mer under lång tid, erkänner Morgan Johansson. Men vi har gjort mer än någon annan regering gjort tidigare.

DEN SVARTA MALMÖVECKAN

9 november: 15-årige Jaffar skjuts ihjäl vid en pizzeria på Ystadsgatan vid Möllevångstorget i Malmö. En jämnårig kamrat skjuts också och är svårt skadad. Händelserna rubriceras som mord och försök till mord.

En stund innan har en bilsprängning skett vid stadsdelen Fågelbacken, bara några kilometer bort. Polisen tror att det varit en avledningsmanöver. 

Händelsen leder till att polisen startar en nationell särskild händelse där polisen i Malmö tillförsäkras nya stora resurser. Senare sprids bilder på hur två misstänkta mördare cyklar från platsen.


10 november: Strax efter midnatt, klockan 00.47, smyger en 21-årig man på en kvinna i 25-årsåldern som står och väntar på bussen vid Lönngatan i Malmö. Mannen bär på en planka som användes som tillhygge och kvinnan misshandlas så svårt att hon fortfarande svävar mellan liv och död. 

Det visar sig senare att mannen är psyksjuk och att anhöriga bara två timmar innan vädjat att psykakuten skulle ta hand om 21-åringen.


11 november: En 16-årig pojke blir beskjuten vid 18-tiden på Jöns Risbergsgatan i Malmö. Flera vittnen såg skottlossningen och har förhörts av polisen. Pojken skadas lindrigt.

Två tonåringar, 18 och 17 år gamla, kunde gripas senare samma kväll. De har häktats misstänkta för medhjälp till mordförsök. Polisen misstänker att pojkarna lurat offret till platsen.

En tredje person, skytten, är fortfarande på fri fot.


14 november: En 24-årig kvinna kvinna hittas mördad i en parkerad bil på  Hyllie Vattenparksgata vid 21-tiden. Bilen hade stått parkerad i flera timmar.

Kvinnan var inte skjuten och inte skadad av kniv. Men det fanns ändå omständigheter som gjorde att man misstänker mord.

En 27-årig dansk man har senare häktats i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för mordet. Mannen har efterlysts internationellt.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!