Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen till bilister: Vattenplaning i regnet

Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.
Foto: MOTORMÄNNEN

Ska du ut och köra när regnovädret drar in?

Då finns det en del saker du bör tänka på.

– Det som gör skillnad vid kraftigt regn är bra sommardäck, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Under söndagseftermiddagen drar ett kraftigt regnoväder in över södra Sverige och främst i Skåne. SMHI har utfärdat en varning för mycket besvärligt väder och det beräknas falla omkring 40 millimeter regn.

Enligt SMHI kan regnovädret medföra risk för översvämningar i källare, dagvattensystem och mindre vattendrag. Men det kan även medföra problem på vägarna och den som verkligen behöver ge sig ut och köra bör ha vissa saker i åtanke. 

Att tänka på

Enligt Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen, är några av de främsta sakerna man bör tänka på som bilförare att ha fräscha sommardäck, se till att torkbladen är friska samt fylla på med spolarvätska.

– Det som gör skillnad vid kraftigt regn är bra sommardäck. Det ger kortare bromssträcka, mindre risk för vattenplaning, det finns alltid risk för vattenplaning om man kör för fort. Mindre risk för sladd, bättre kursstabilitet, bättre väghållning, säger Carl Zeidlitz.

Men ännu viktigare när man väl är ute på vägarna är ha en överblick framåt menar Carl Zeidlitz.

– Är den uppgivna hastigheten 120 på motorvägen så kan man inte hålla det vid kraftigt regn, då får man gå ner så man kan ha en överblick framåt.

Att ha ett säkert förarbeteende är också viktigt för att undvika trafikolyckor. Trafiksäkerhetsexperten lyfter även fram att man ska undvika att ligga kvar på spåren om det är kraftigt regn och vatten ligger kvar på vägbanan. 

Utrusta bilen

Många är ute på vägarna och säkerligen på semester runtom i landet. Men förutom att se till så att sommardäcken är fräscha och spolarvätskan är påfylld kan det vara bra att ha viss utrustning med sig i bilen. 

– Förutom en varningstriangel som man alltid ska ha är det bra att ha en reflexväst så man syns om man behöver lämna bilen och gärna till alla personer som är med i bilen. Sen är en första-hjälpenväska bra att ha också, säger Carl Zeidlitz.


Tre tips för säker bilkörning

– Ha hela sommardäck

– Ha fungerande torkblad

– Håll hastighetsgränsen och ta det lugnt

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!