Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här lyfts knölvalen ombord på lastbilen

Valen ska lyftas in i en container och köras till Danmark.
Foto: Helmuth Petersen
Det åtta meter långa kadavret togs upp på land på måndagen.
Foto: SUVAD MRKONJIC/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bärgningen av den strandade knölvalen utanför Öland blev en lyckad process.

Nu börjar nästa utmaning, som blir ett avslut på följetongen. Valen ska lyftas upp på en lastbil och köras till Danmark.

Det krävdes en stor insats utanför Ölands sydöstra kust på måndagen då den strandade knölvalen skulle bärgas upp på land efter två veckor i vattenbrynet.

Efter noggranna förberedelser och avspärrningar i området ledde polisen insatsen, som slutade med att det åtta meter långa kadavret drogs upp på land med hjälp av bland annat en vajer och en plåt som valen lades på.

Det hela var över på ungefär en timme.

– Alla som har varit inblandade har gjort fantastiska insatser i det här högst oväntade uppdraget, sa Mörbylångas miljöchef Staffan Åsén till TT efteråt.

Valen låg sedan kvar uppe på land hela dagen och natten. Först på tisdagen inleds nu nästa projekt: Att få upp den tunga bjässen i en container, som ska köras av en lastbil till Danmark. Där ska den komma till en förbränningsanläggning.

– Sista resan, säger Staffan Åsén.

Anledningen till att valen inte kunde ligga kvar i vattnet var att den till slut hade ruttnat. Enligt experter hade det börjat ”lukta något fruktansvärt”.

TV: Här släpas den strandade valen upp på land

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!