En fartkamera fångade bilen på väg ut i skogen. Foto: POLISENEn fartkamera fångade bilen på väg ut i skogen. Foto: POLISEN
En fartkamera fångade bilen på väg ut i skogen. Foto: POLISEN
Här i vägkantet lämnades mannen åt sitt öde. Blödandes och halvnaken. Foto: POLISEN / POLISENHär i vägkantet lämnades mannen åt sitt öde. Blödandes och halvnaken. Foto: POLISEN / POLISEN
Här i vägkantet lämnades mannen åt sitt öde. Blödandes och halvnaken. Foto: POLISEN / POLISEN
Lisa Green och Mattias Sigfridsson under polisens presksonferens. Foto: JENS CHRISTIANLisa Green och Mattias Sigfridsson under polisens presksonferens. Foto: JENS CHRISTIAN
Lisa Green och Mattias Sigfridsson under polisens presksonferens. Foto: JENS CHRISTIAN

57-åring vägrade tigga – misshandlades grovt

Publicerad

En 57-årig bulgarisk man lurades till Sverige för att tigga. När han inte ville fortsätta blev han svårt misshandlad av två män som utsatt honom för människohandel.

Hovrätten dömer männen för människorov och grov misshandel. 

De döms till fem respektive fyra års fängelse. 

I april hittar en kvinna som är ute och kör med sindotter något i diket bredvid vägen utanför Växjö, en man klädd i bara skjorta och byxor. Den 57-årige mannen är svårt medtagen och kvinnan ringer ambulans. 

I polisförhör berättar mannen senare att han är från Bulgarien och att han tagits till Sverige och här tvingats till att tigga. Han har körts till butiker, instruerats att räcka fram en mugg och säga "hej hej" – och lämna ifrån sig de pengar han lyckades tigga ihop. 

Kördes ut i skogen

När mannen försökte fly från de som organiserar tiggeriet togs han till fånga och misshandlades. Han kördes sedan ut i skogen, kläddes av, bands vid ett träd och misshandlades svårt med olika tillhyggen.

– De sade att det skulle bli farligt och att de inte kunde lova att jag skulle komma levande därifrån, uppger 57-åringen i förhör.

Utvisas från Sverige

I dag kom Göta hovrätts dom mot männen som lurade mannen till Sverige och tvingade honom att tigga.

Hovrätten dömer en 35-årig man till fem års fängelse och en 38-årig man till fyra år och sex månaders fängelse. 

Båda männen är bulgariska medborgare och utvisas från Sverige. Ingen av dem får återvända förrän tidigast i september 2027. 

LÄS MER: Man vägrade att tigga – misshandlades i skogen

Har sprängt stor liga

Under tisdagen berättade polisen att "ett större tillslag" mot organiserad människohandel genomförts under den tidiga morgonen. 

– Det kan vara ett av de största ärendena hittills i Sverige, säger Robert Loeffel, presstalesperson för polisen i region Syd.

Tillslag hade då genomförts i bland annat Växjö, Hultsfred och i Virserum. På dessa platser omhändertogs sammanlagt 29 personer som misstänks ha lurats till Sverige av en liga för att tvingas tigga. 

Mattias Sigfridsson, chef för polisregions Syds sektion mot internationell grov organiserad brottslighet.Foto: JENS CHRISTIAN

Polisen började utreda

Utredningen av tiggerinätverket inleddes när den svårt skadade 57-årige mannen hittades i diktet utanför Växjö. När historiennystas upp börjar polisen titta närmare på fallet.

– Inslagen av människohandel i det ärendet gjorde att vi började titta i och omkring det och då kom vi det här nätverket på spåren, säger Mattias Sigfridsson, chef för polisregions Syds sektion mot internationell grov organiserad brottslighet.

Det nätverk som nu avslöjats har varit baserat i Växjö, men ligan har även varit verksamt i bland annat Virserum, Hultsfred och flera mindre orter i Småland.

Relaterade ämnen
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag