Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

57-åring vägrade tigga – misshandlades grovt

En fartkamera fångade bilen på väg ut i skogen. Foto: POLISEN
Här i vägkantet lämnades mannen åt sitt öde. Blödandes och halvnaken. Foto: POLISEN / POLISEN
Lisa Green och Mattias Sigfridsson under polisens presksonferens. Foto: JENS CHRISTIAN

En 57-årig bulgarisk man lurades till Sverige för att tigga. När han inte ville fortsätta blev han svårt misshandlad av två män som utsatt honom för människohandel.

Hovrätten dömer männen för människorov och grov misshandel. 

De döms till fem respektive fyra års fängelse. 

I april hittar en kvinna som är ute och kör med sindotter något i diket bredvid vägen utanför Växjö, en man klädd i bara skjorta och byxor. Den 57-årige mannen är svårt medtagen och kvinnan ringer ambulans. 

I polisförhör berättar mannen senare att han är från Bulgarien och att han tagits till Sverige och här tvingats till att tigga. Han har körts till butiker, instruerats att räcka fram en mugg och säga "hej hej" – och lämna ifrån sig de pengar han lyckades tigga ihop. 

Kördes ut i skogen

När mannen försökte fly från de som organiserar tiggeriet togs han till fånga och misshandlades. Han kördes sedan ut i skogen, kläddes av, bands vid ett träd och misshandlades svårt med olika tillhyggen.

– De sade att det skulle bli farligt och att de inte kunde lova att jag skulle komma levande därifrån, uppger 57-åringen i förhör.

Utvisas från Sverige

I dag kom Göta hovrätts dom mot männen som lurade mannen till Sverige och tvingade honom att tigga.

Hovrätten dömer en 35-årig man till fem års fängelse och en 38-årig man till fyra år och sex månaders fängelse. 

Båda männen är bulgariska medborgare och utvisas från Sverige. Ingen av dem får återvända förrän tidigast i september 2027. 

LÄS MER: Man vägrade att tigga – misshandlades i skogen

Har sprängt stor liga

Under tisdagen berättade polisen att "ett större tillslag" mot organiserad människohandel genomförts under den tidiga morgonen. 

– Det kan vara ett av de största ärendena hittills i Sverige, säger Robert Loeffel, presstalesperson för polisen i region Syd.

Tillslag hade då genomförts i bland annat Växjö, Hultsfred och i Virserum. På dessa platser omhändertogs sammanlagt 29 personer som misstänks ha lurats till Sverige av en liga för att tvingas tigga. 

Mattias Sigfridsson, chef för polisregions Syds sektion mot internationell grov organiserad brottslighet. Foto: JENS CHRISTIAN

Polisen började utreda

Utredningen av tiggerinätverket inleddes när den svårt skadade 57-årige mannen hittades i diktet utanför Växjö. När historiennystas upp börjar polisen titta närmare på fallet.

– Inslagen av människohandel i det ärendet gjorde att vi började titta i och omkring det och då kom vi det här nätverket på spåren, säger Mattias Sigfridsson, chef för polisregions Syds sektion mot internationell grov organiserad brottslighet.

Det nätverk som nu avslöjats har varit baserat i Växjö, men ligan har även varit verksamt i bland annat Virserum, Hultsfred och flera mindre orter i Småland.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!