Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två personer livshotande skadade efter skottlossning

Det var stort tumult på platsen.
Foto: Patrick Persson Press AB
Tre personer skadades vid ett skottdrama i en föreningslokal i Malmö tidigt på söndagen.
Foto: Patrick Persson
Uppåt 100 personer fanns i lokalen när skottlossningen började.
Foto: Micke Nilsson

Tre personer skadades vid ett skottdrama i en föreningslokal i Malmö på söndagsmorgonen.

Enligt ett vittne ska en man ha skrikit "vem slog min bror?" och sedan ha öppnat eld inne i lokalen – strax därpå utbröt kaos.

Två personer är livshotande skadade – och skytten är på fri fot.

Det var vid sextiden på söndagsmorgonen som någon öppnade eld inne i en lokal vid Ystadvägen i Malmö.

– Det var 05.52 vi fick in larmen. Tre personer anträffades skadade på platsen och de fördes med ambulans till sjukhus, säger Anna Göransson vid polisen.

Mellan 70 och 100 personer ska ha tagit sig ut från lokalen. Tre män skadades i skottlossningen – två har livshotande skador.

– Det är två män, den ene i 20-årsåldern, den andre i 25-årsåldern. Den tredje är lindrigt skadad, säger Anna Möller vid pressjouren på Region Skåne.

Två av de skjutna är allvarligt skadade.
Foto: Micke Nilsson

Kaos på platsen

Skottlossningen skedde i en kommundriven föreningslokal som går att hyra till olika typer av tillställningar. Enligt polisen är det ännu oklart vilka som befann sig lokalen, eller vad det var för typ av tillställning.

– Enligt initiala uppgifter är det en kommunal föreningslokal, uppger Anna Göransson.

Dagens Nyheter har talat med ett ögonvittne som uppger att en oinbjuden gäst kom till festen under natten. Ett bråk uppstod och personen lämnade lokalen men återkom senare ihop med en annan man.

– Den andra mannen frågar vem det är som har bråkat, sedan tar han fram en pistol och skjuter fyra gånger i taket. Sedan riktar han pistolen mot människorna och skjuter, uppger vittnet för DN.

Enligt Sydsvenskan säger ett vittne att gärningsmannen avlossade fem eller sex skott. Personer som stod vid dansgolvet ska ha träffats - en person blev skjuten i bröstet, enligt vittnet. Tidningen uppger vidare att ett vittne har hört att någon har skrikit "vem slog min bror?". Kort därefter började skottlossningen.

Söker med hund

Brottsplatsen har spärrats av och polisen har slutfört en teknisk undersökning. Man söker även av området med en vapenhund. Ystadvägen in mot centrum är stängd för trafik.

– Vi fortsätter med utredningstekniska åtgärder som dörrknackning. Vi har ingen gripen men ska undersöka om det kan finnas kameror i anslutning till platsen som kan visa händelseförloppet. Vi vet inte hur många gärningsmän det handlar om i nuläget, säger Anna Göransson hos polisen.

Hon kan i för tillfället inte svara på om personerna som sköts var utvalda eller slumpmässigt träffade.

De två svårast skadade fick hjärt- och lungräddning på platsen.
Foto: Micke Nilsson

Flera på plats

Vid polisavspärrningarna under morgonen har det samlats flera nyfikna människor. En person som bor i närheten säger till Kvällsposten att det ska ha varit en privat tillställning.

– De var här redan i går kväll och det var ganska mycket folk i rörelse. Jag skulle uppskatta det till ett hundratal personer. Men det fanns inget som tydde på att det var stökigt då.

När ambulanspersonal anlände efter skottlossning utspelade sig kaosartade scener utanför föreningslokalen. Ambulanspersonal skulle ge första hjälpen till de skottskadade och polisen fick omhänderta några personer, enligt vittnet.

Tre ambulanser ska ha skickats till platsen. Två av de skadade ska ha fått hjärt- lungräddning och polisen fick mota bort upprörda personer för att skottoffren skulle kunna få vård direkt på platsen.

– Jag kan tänka mig att det var mycket folk utanför lokalen och dessutom tre skadade på platsen, säger Anna Göransson.

Ett vittne säger att polisen hade gripit en skrikande person.

– Det var lugnt när jag kom, men jag såg på håll att polisen hade tagit med sig någon som skrek, säger en person på plats.

Polispatrull vid akuten

Poliser har även utposterats vid sjukhusets akutmottagning, som en säkerhetsåtgärd.

– Det är en rutin vi har vid sådana här händelser, eftersom det ofta samlas anhöriga som är upprörda vid akutmottagningen, uppger polisens presstalesperson.

Polisen har hört ett flertal personer som befann i sig i föreningslokalen på lördagsnatten. Händelsen rubriceras som försök till mord alternativt dråp.

På söndagsmorgonen hade ingen misstänkt gripits.

– Personer som kan ha haft med skottlossningen att göra ska ha lämnat platsen i bil. Polisen är intresserad av att få in eventuella iakttagelser som har gjorts runt, eller på, platsen, säger Anna Göransson.

Mycket folk på plats att förhöra

Vittnen bekräftar att några misstänka gärningsmän sågs lämna platsen i en bil i samband med händelsen. Polisen är därför angelägen att komma i kontakt med vittnen som sett bilen.

– Vi har uppgift på att det finns personer, förmodat gärningsmännen, som har lämnat platsen i bil från den här platsen på Ystadsvägen vid 6-tiden. Vi söker vittnen till det, säger Anna Göransson, informatör vid polisens ledningscentral.

Skottlossningen uppstod i en föreningslokal under någon form av fest och enligt polisen var det mycket folk på plats. På söndagseftermiddagen hölls förhör fortfarande på platsen.

– Vi kommer fortsätta hålla förhör under eftermiddagen. Förhoppningsvis kommer vi över information som kan leda utredningen framåt.

Säkrat spår

Den tekniska undersökningen blev klar innan 15-tiden på söndagen.

– Vi har säkrat vissa spår, som nu kommer att skickas på analys.

Vad för typ av tillställning det handlade om vet polisen ännu inte.

– Det var någon form av fest, bråk har uppstått och sedan har vapen avlossats. Det var däremot inte de som hyr lokalen som hade tillställningen, säger Anna Göransson.

37:e skjutningen

Skjutningen är den 37:e i Malmö i år. Polisen har haft oerhörda problem med skjutningarna och har nämnt att fler vapen finns i omlopp på gatorna nu. Utredningarna tar också mycket resurser från övriga delar av länet.

– De (vapnen, reds anm) kan inte vara kvar i Malmö. De måste bort från Malmö stad, har polismästare Stefan Sintéus sagt till Kvällsposten.

Den 16 juli sköts det i en annan föreningslokal i Malmö – på Persborgstorget – i samband med ett rån. 


LISTA: Alla skjutningar i Malmö under 2017 – så går det i fall för fall

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!