Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sökinsats avbryts efter försvunna på Östersjön

Två personer föll överbord från handelsfartyg.

Sent på tisdagskvällen föll två personer överbord från ett handelsfartyg söder om Öland.

En stor räddningsinsats med bland annat helikopter pågick under natten men avbröts tidigt på morgonen.

– Man bedömer att det inte finns någon möjlighet att hitta någon vid liv, säger Christel Englund, biträdande räddningsledare vid Sjö- och flygräddningscentralen.

Vid 22.03 på tisdagskvällen larmades sjö- och flygräddningscentralen om att två personer fallit överbord från ett större handelsfartyg söder om Ölands södra udde.

– Det är en pågående insats. Vi har tagit in helikoptrar från vår sida och kustbevakningen och sjöräddningssällskapet är inkopplat, säger Emma Bratt, presstalesperson vid sjö- och flygräddningscentralen, som leder räddningspådraget.

Enligt sjö- och flygräddningscentralen handlar det om ett fartyg som kör mellan Sverige och Litauen.

– Jag kan inte säga om det är registrerat i Litauen eller Sverige men det är ett fartyg som tar både passagerare och last, säger Emma Bratt.

Räddningsinsatsen avbruten

Klockan 03.30 avbröts räddningsinsatsen och fallet lämnades över till polisen.

– Man bedömer att det inte finns någon möjlighet att hitta någon vid liv, säger Christel Englund, biträdande räddningsledare vid Sjö- och flygräddningscentralen.

Enligt henne är de två försvunna personerna två män som är medborgare i Litauen.

Fartyget skickade under natten ut ett så kallat Mayday Relay till övriga fartyg.

– Det är för att påkalla uppmärksamhet från andra fartyg i närheten om att det är en räddningsinsats på gång, säger Emma Bratt.

Sjö- och flygräddningscentralen jobbar i det längsta med ingången att de båda personerna var vid liv.

– Det är därför vi har en pågående räddningsinsats, sa Emma Bratt tidigare under natten.

Andra handelsfartyg hjälpte till

Kustbevakningen meddelade att man skickat ett fartyg från Karlskrona för att hjälpa till i insatsen.

– Jag kan se här på min karta att det är väldigt många handelsfartyg som har avbrutit sin färd för att hjälpa till och ställa upp i letandet, säger Ragnhild Bussqvist, presstalesperson vid Kustbevakningens ledningscentral.

Vid klockan 02.00 pågick räddningsinsatsen för fullt med en båt från Kustbevakning, två från Sjöräddningssällskapet och en lotsbåt från Sjöfartsverket. En räddningshelikopter från Sjöfartsverket sökte också över vattnet.

– Sedan dirigeras nästan alla handelsfartyg som går genom området om för att söka enligt det mönster som vi ber dem om. Det är inte ett jättestort område, sa Fredrik Hermansson, assisterande räddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen, under natten

Han beskrev väderförhållanden på platsen som förhållandevis bra.

– Men det är öppet hav och det är becksvart, säger Hermansson.

Övriga omständigheter är fortfarande oklara.