Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ungt par gömde skarpladdat automatvapen i garderoben

Jan Hofvenstam, sektionschef vid polisen, chefsåklagare Lena Medelius och lokalpolisområdeschef Håkan Boberg berättar om tillslaget mot den organiserade brottsligheten i Värnamo. Foto: Christian Örnberg
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Under spaningen mot paret i Gnosjö slog polisen till mot deras bostad.

Lätt tillgängligt i en garderob låg ett skarpladdat automatvapen. Nu åtalas tre personer.

– En av dem är medlem i Bandidos och kan kopplas till våldsamheterna i Värnamo, säger lokapolischefen Håkan Boberg.

Idylliska småstaden Värnamo har under ett par års tid varit hårt drabbat av våldsamma uppgörelser. Händelserna kopplas enligt polisen till en pågående konflikt mellan Bandidos och ett lokalt kriminellt nätverk som beskrivs som lösa i kanterna och där lojaliteterna snabbt kan skifta.

Konflikten har beskrivits handla om makten om narkotikahandeln i området.

Men enligt uppgift finns det djupare motiv än så, bland annat ett mordförsök på en Bandidosman strax före jul förra året. Då rök flera personer ihop på en gata alldeles nära polishuset.

Ungt par åtalas  i samband med Värnamovåldet

Det överfallet antas ha utlöst den senaste tidens våldsamheter som har kulminerat i skjutningar och sprängningar på öppen gata.

Med på presskonferensen är lokapolisområdeschefen Håkan Boberg, chefsåklagare Lena Medelius och Jan Hofvenstam, sektionschef för aktionsgruppsverksamheten i region Öst. Längst till vänster i bild, polisens presstalesperson Tommy Thorngren. Foto: Christian Ornberg

På tisdagen åtalas tre personer vid Jönköpings tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott. 

På en presskonferens i Värnamo berättade polisen om utredningen.

De tre åtalade är ett ungt par i 20-årsåldern från Gnosjö samt en man i 30-årsåldern. Den äldre mannen är medlem i Bandidos i Lagan. Utöver de tre åtalas även en kvinna i 25-årsåldern från Värnamo för narkotikabrott.

Paret förvarade automatvapen i en garderob

Under presskonferensen berättar polisen att bakgrunden till att härvan kunde nystas upp var pågående spaning i Gnosjöregionen i höstas.

– Under spaningen påträffade vi ett par där som vi misstänkte för narkotikabrott. När vi gjorde en husrannsakan i deras bostad påträffades en mindre mängd narkotika men också automatvapen, säger Jan Hofvenstam, sektionschef vid polisen i region Öst.

Vapnen låg i en garderob.

– Kulsprutepistolen låg på en väska. Laddad. I väskan hittade vi ett halvautomatiskt gevär.

Enligt Håkan Boberg, lokalpolisområdeschef, är beslagen mycket viktiga i kampen mot den organiserade brottsligheten.

– Enligt vår bedömning är vapnen klara kandidater att användas i skjutningar. Det är viktigt och bra att vi nu har fått bort både de och narkotika från gatorna, säger han.

Vapnen låg enkelt tillgängliga i lägenheten mitt i ett bostadsområde.

– Det är förstås synnerligen allvarligt. Ett sådant här vapen kan skapa stor förödelse-

Ett hekto kokain påträffades

Polisen bedrev även spaning mot Bandidosmannen i regionen. I slutet av november förra året kunde spanarna följa honom till ett skogsområde söder om Värnamo.

När han lämnat området igen kallades en specialutbildad narkotikasökhund in och dolt i en trädstam påträffades ett hekto kokain.

– Under den följande natten byttes narkotikan ut. När mannen dagen efter kom dit igen och gick mot trädstammen där narkotikan fanns greps han, säger Jan Hofvenstam.

Mannen och det unga paret från Gnosjö kopplas till varandra och han knyts även till vapenbrottet i lägenheten.

Chefsåklagaren Lena Medelius är nöjd över att ha kunnat väcka åtal.

– Det är ett slag mot den organiserade brottsligheten och det visar att polis och myndigheter hela tiden är beredda, säger hon.

Magnus Andersson och Christan Örnberg på plats i Värnamo Foto: Christian Örnberg

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!