Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyra häktade för terror planerade sprängdåd

Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Häktningsförhandlingar skedde i både Köpenhamn och i Odense. Här ses en polisbil vid tingsrätten i Köpenhamn.Foto: PHILIP DAVALI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En stor polisinsats slog till på den här adressen i Aalborg.Foto: HENNING BAGGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Fyra av de terrormisstänkta i Danmark häktades under torsdagen. En man på Fyn, och två män och en kvinna i Köpenhamn – som misstänks ha förberett sprängdåd.

Häktningsförhandlingarna mot fem andra misstänkta – fyra män och en kvinna – avbröts klockan 23 för att återupptas på fredagen.

Nio terrormisstänkta i Danmark planerade sprängattacker med TATP-bomber.

De misstänks också ha finansierat köp av pistoler, ljuddämpare och ammunition till flera terrorhandlingar.

Det var under onsdagen som dansk polis genomförde en stor polisaktion efter misstanke om ett planerat terrorattentat i Danmark.

Klockan 11.30 på torsdagen inleddes häktningsförhandlingarna i två separata rättssalar i Köpenhamns tingsrätt. Händelsen bevakades av ett stort antal journalister.

I den förhandling som hölls i rättsal 32 ställdes två män och en kvinna inför häktningsdomare. 

Polisen gjorde tillslag på flera platser, som den här i danska Aalborg.Foto: HENNING BAGGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Samtliga var enligt rapporteringen i danska medier klädda helt i svart. Samtliga nekade till brott.

Den andra häktningsförhandlingen i Köpenhamn. mot fyra män och en kvinna som misstänks för finansiering och inköp av vapen, avbröts klockan 23.

Den återupptas klockan 09 på fredagsmorgonen.

Det misstänkta terrormålet i Danmark tros nu även ha kopplingar till Norge.

Kommunikationsdirektör Trond Hugubakken vid norska säkerhetstjänsten PST bekräftar för NRK att det funnits en förbindelse mellan den danska grupperingen och en konkret person i Norge.

Flera bomber

Enligt åklagaren i målet anklagas personerna för att försökt framställa en eller flera bomber med kemikalien acetonperoxoid.

Bevisningen vilar på uppgifter om att de misstänkta genom samtal och möten försökt genomföra bombplanerna. De ska också ha skaffat ingredienserna som behövts för tillverkning av en eller flera TATP-bomber.

Sprängämnet triacetrontriperoxid, TATP, liknar socker. Sprängämnet är extremt farligt och har använts vid flera terrordåd utomlands, bland annat av IRA, i Israel och i terrorattackerna i London 2005.

Den så kallade skobombaren Richard Reid fyllde klacken i ett försök att spränga ett flygplan.

I det danska terrormålet finns inledningsvis inga uppgifter var eller när de aktuella bomberna var tänkta att användas. 

Finansierade vapenköp

I den andra rättssalen finns fem personer som anklagas för brott.

Tidningen Ekstrabladet rapporterar att en av dem är klädd i grön skjorta och talar danska. En annan har stort skägg, polotröja och sneakers.

En tredje person, en kvinna, bär hijab så man ser ansiktet. En fjärde man har också stort skägg och Calvin Klein-kläder. Nummer fem är klädd i svart t-shirt, joggingbyxor och morgontofflor. 

Enligt åklagaren misstänks de senare personerna för att ha finansierat köp av pistoler, ljuddämpare och ammunition till en eller flera terrorhandlingar. Dessa ska ha planerats på ett ”icke namngivet ställe i Danmark eller utomlands”.

Enligt åklagarens sakframställan ska de misstänkta fram till den 11 december ha försökt att begå handlingar som till sin karaktär kunnat orsaka Danmark eller annat land allvarlig skada. 

Nionde misstänkt

Under förhandlingen framkom det även att det finns en nionde misstänkt person, som under dagen alltså häktades i Odense tingsrätt.

Personerna ingår i den grupp om sammanlag 21 personer som greps vid en samlad polisaktion under onsdagen. 

Enligt polisen handlar det om förberedelse till ett ”militant islamitiskt terrorangrepp”. Personerna greps vid en samlad polisaktion över hela landet.

Insatsen leddes av Köpenhamnspolisen, med stöd av PET, danska säkerhetspolisen, samt ett antal polisdistrikt runtom i Danmark.