Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Taxichaufför somnade med farthållaren på 120

Resan med taxibilen blev en riktig mardröm för de två personerna i baksätet.

Taxichauffören ska ha satt farthållaren på 120 kilometer men somnade vid ratten. Först efter att bilen kört rakt igenom en rondell och studsat upp i luften vaknade chauffören, skriver Sydsvenskan.

Taxichauffören har nu dömts till för vårdslöshet i trafik samt vållande till kroppsskada. Påföljden blir 80 dagsböter om 150 kronor.

Chauffören själv nekade till brott under rättegången och hävdade att han både varit vaken och att färden gått i högst 70 kilometer i timmen.

Men domstolen tror mer på de uppgifter som passagerna i baksätet lämnat.

Den aktuella händelsen inträffade i augusti förra året. Klockan var fyra på morgonen när den uttröttade chauffören skulle köra paret till Veberöd utanför Lund. Han hade gått på sitt arbetspass kvart i åtta på kvällen, skriver tidningen.

Över rondell

Under färden somnade den manlige passageraren i baksätet. Men kvinnan ska ha hållit sig vaken, mycket eftersom hon var orolig att åka bil efter en tidigare olycka.

I förhör har kvinnan berättat att hon vid flera tillfällen pratade med chauffören om att han satt farthållaren på 120 kilometer i timmen.

Men när bilen kom till Dalby passerades avfarten till Veberöd utan inbromsning. Kvinnan hann också se chaufförens huvud sjunka ner innan bilen med oförminskad hastighet körde rakt genom Dalbyrondellen och upp över en refug.

Bilen ska ha slagit hårt i marken, gjort en vådlig luftfärd och först efter trehundra meter stannade bilen utanför en biltvätt. 

Alla tre lyckades ta sig ur bilen och de båda passagerarna ska ha frågat chauffören om han somnat. 

Inlagd på sjukhus

Chauffören ska då ha svarat ja på den frågan.

Bilen har stora skador och läckte olja. Både bärgningsbil och ersättningsbil beställdes till platsen.

Dagen därpå kunde inte kvinnan ta sig upp ur sängen.  Hon blev inlagd på sjukhus i två dagar och blev senare sjukskriven. Fortfarande i dag har hon problem med en arm.

I rättssalen hävdade taxichauffören bland annat att han behövt väja för ett rådjur och att det varit orsaken till att bilen kört upp och över rondellen.

Tingsrätten tror dock inte på den historien.