Foto: LASSE SVENSSONFoto: LASSE SVENSSON
 Foto: LASSE SVENSSON
Foto: / TT NYHETSBYRÅNFoto: / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Skadegörelse på synagoga dokumenterades på nytt

Publicerad

Polisen meddelade under morgonen att rutor till en synagoga krossades natten till tisdag. 

Uppgiften visade sig inte stämma – inbrottslarmet hade gått i gång av en annan orsak.

Polis som åkte till platsen dokumenterade skador som uppstod för två veckor sedan. 

Ett inbrottslarm gick i gång vid synagogan natten till tisdag. En patrull larmades till platsen – som dokumenterade skador på fastigheten.

Flera mindre fönster var krossade, enligt anmälan. 

.– Man bedömer det som ett hatbrott, enligt anmälan. Det är inte fler rutor som krossats på den gatan. Synagogan har specifikt blivit utsatt. Så skriver man i anmälan, sa Stephan Söderholm vid polisens presstjänst. 

Utsattes för två veckor sedan

Men det visade sig inte stämma. Ett inbrottslarm hade visserligen gått i gång – men av oklar anledning.

På grund av att larmet gått i gång skickades en polispatrull till platsen. 

Rutorna på synagogan hade inte lagats sedan någon krossat dem för två veckor sedan. Därför upprättades inledningsvis en ny anmälan om skadegörelse – och polisen bedömde det som ett misstänkt hatbrott.

Under förmiddagen meddelade polisen att någon ny skadegörelse inte skett, utan det var skadorna från skadegörelsen för två veckor sedan som dokumenterats på nytt. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag