Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Straffet kortas för våldtäktsdömd 17-åring

Hovrätten kortar straffet för den 17-årige pojke som tidigare dömts till sluten ungdomsvård och skadestånd efter gruppvåldtäkten på en nio år äldre kvinna.

Straffet kortas från tio till sex månader.

Kvällsposten har tidigare berättat om tingsrättens dom mot 17-åringen. Han dömdes då för våldtäkt mot en 26-årig kvinna på Lindängen i Malmö, händelsen ska ha ägt rum i februari i år.

I tingsrätten dömdes pojken till tio månaders sluten ungdomsvård samt skadestånd på  115 000 kronor – en dom som sedan överklagades till hovrätten.

Hovrätten beslutade i en dom som meddelades på onsdagen att korta den slutna ungdomsvården till sex månader.


LÄS MER: Pojkar misstänkta för gruppvåldtäkt 


Skedde i en källare

Kvinnan hittades avsvimmad vid ett bibliotek tidigt på morgonen.

I förhör har kvinnan berättat att hon satt på en bänk när fem pojkar kom fram till henne. Pojkarna berättade att de hade nycklar till ett källarutrymme, där hon senare våldtogs.

Kvinnan som vid övergreppet var drogpåverkad har berättat att hon upplevt att stämningen i källaren ändrades från trevlig till hotfull, och att hon tvingats till att utföra oralsex. 

17-åringen å sin sida medgav inför tingsrätten att han haft oralsex med kvinnan, men hävdar att det skett frivilligt. Här har både tingsrätten och hovrätten valt att gå på kvinnans linje.

Polis och åklagare är övertygade om att fler var inblandade i gruppvåldtäkten, men brott har inte gått att styrka för de andra misstänkta.

Särskilt utsatt situation

I förhör med polisen berättar både kvinnan och pojkarna som tidigare delgivits misstanke att kvinnan varit kraftigt påverkad av droger när övergreppet skedde. Detta var hon redan då pojkarna närmade sig henne.

Den dömde pojken berättar att han såg på kvinnan att hon var "borta och helt snurrig" och en av hans vänner säger också att han tyckte kvinnan betedde sig konstigt och att det "märktes att hon var missbrukare på sättet hon gick och pratade".

Hovrätten bedömer att kvinnans tillstånd var sådant att hon hade klart begränsade möjligheter att freda sin sexuella integritet och att hon befann sig i en särskilt utsatt situation. De menar att den 17-årige pojken hade full insikt om detta och därför ska dömas för våldtäkt.

Hovrätten sänker straffet till sex månader med anledning av pojkens ålder och att villkorlig frigivning inte ges.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!