Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stora privata fester förbjuds i Danmark

Hälsoministern Magnus Heunicke, S, här med statsminister Mette Frederiksen, kungjorde de nya restriktionerna.Foto: RITZAU SCANPIX DENMARK / VIA REUTERS X02352

Den senaste åtgärden som Danmark inför i kampen mot coronasmittan är ett förbud mot större privata fester.

Dessutom förlängs tidigare beslutade restriktioner fram till skolornas höstlov, meddelade hälso- och äldreministern Magnus Heunicke, S, på fredagseftermiddagen.

Beskedet om nya restriktioner kom samma dag som ytterligare 678 fall av coronasmitta registrerats i Danmark under loppet av ett dygn.

Alla partiers hälsoansvariga kallades till överläggningar med regeringen under eftermiddagen.

Siffran 678 är den högsta sedan pandemins början i mars. Var fjärde ny smittad är en person mellan 20 och 29 år. De tillhör den åldersgrupp som i störst utsträckning är ute på lokal och roar sig.

Så kallad ”superspridning” har i flera fall konstaterats vid stora nöjesevenemang.

Max 50 deltagare

Förbudet mot större privata arrangemang gäller fester med fler än 50 deltagare och träder i kraft klockan 12 på lördagen.

Dock gäller inte förbudet fester som anordnas i privatpersoners hem. Men även de uppmanas att begränsa antalet gäster.

Redan planerade bröllop, konfirmationer och annat måste ställas in – regeringen godkänner inga undantag.

– Vi måste dämpa festandet och aktiviteterna i nattlivet, säger Magnus Heunicke.

– Vi måste förändra vårt sociala umgänge om inte resten av samhället ska behöva stängas ner.

Andra åtgärder förlängs

Samtidigt förlängs de åtgärder som infördes i förra veckan och som skulle gälla till den 4 oktober. Förlängningen är på 14 dagar och varar alltså till den 18 oktober, när de danska skolornas höstlov börjar.

Företag som lever på att ordna fester – som till exempel konferensanläggningar och cateringfirmor – ska nu kunna ansöka om ett extra stöd till sin verksamhet.

Även underleverantörer till sådana företag ska kunna få del av stödpengarna.

Vid presskonferensen meddelade också rikspolischefen Thorkild Fogde att polisen sätter in 300 personer på att hjälpa hälsovårdsmyndigheterna med smittspårning.

TV: Tegnells svar till danska reportern: Därför skiljer Sverige ut sig

Under Folkhälsomyndighetens presskonferens fick Anders Tegnell frågan från en dansk reporter om varför Sverige har så låg smittspridning jämfört med Danmark. Något som statsepidemiologen tror kan ha två förklaringar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!