Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisstyrka bevakade böneutrop i Växjö

Poliser från både Skåne och Västra Götaland ska ha dirigerats till Växjö under fredagen.
Foto: Carl Carlert
Poliser från både Skåne och Västra Götaland ska ha dirigerats till Växjö under fredagen.
Foto: Carl Carlert
Alternativ för Sverige inleder valkampanjen på Storgatan i Växjö med ett torgmöte mot islamiseringen med anledning av beslutet att tillåta böneutrop från Växjö moské.
Foto: Carl Carlert
Alternativ för Sverige inleder valkampanjen på Storgatan i Växjö med ett torgmöte mot islamiseringen med anledning av beslutet att tillåta böneutrop från Växjö moské.
Foto: Carl Carlert
Enligt polisen uppskattning fanns cirka 400 personer på plats för att lyssna på torgmötet.
Foto: Carl Carlert
På platsen finns ett stort antal poliser, poliser till häst samt en polishelikopter som bevakade arrangemanget från luften.
Foto: Carl Carlert
Klockan 13.03 hade sedan Stiftelsen Sveriges muslimer fått tillstånd till det omskrivna böneutropet från sin moskélokal i stadsdelen Araby.
Foto: Carl Carlert
Foto: Carl Carlert
1 / 9

Polisen drog under fredagen samman stora resurser från flera polisområden till centrala Växjö.

Orsaken var att stiftelsen Sveriges muslimer för första gången skulle få sända de omdiskuterade böneutropen från sin moské.

Samtidigt hade det nybildade partiet Alternativ för Sverige beviljats demonstrationstillstånd bara någon kilometer från platsen.

Enligt polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford hade polisen rubricerat de båda arrangemangen i Växjö som en särskild händelse.

Det innebar att polisen fick tillgång till de resurser som man ansåg behövdes för att upprätthålla ordningen.

– Vi visste att det i förväg varit mycket protester och opinionsyttringar. Det fanns inga indikationer på att det skulle bli några ordningsproblem. Men vi fanns på plats med de resurser som vi bedömt nödvändiga, säger Ewa-Gun Westford.

Några ordningsstörningar inträffade inte heller. Den enda anmälan polisen upprättade var mot Alternativ för Sverige, det nybildade politiska partiet och arrangören av det politiska torgmötet. 

Orsaken var att demonstrationen inleddes med en propagandahymn för terrorgruppen IS, något som misstänks ha varit ett brott mot ordningslagen.

Stor polisstyrka

Poliser från både Skåne och Västra Götaland hade dirigerats till Växjö.

Alternativ för Sverige inledde torgmötet mot islamiseringen med anledning av beslutet att tillåta böneutrop från Växjö moské.

Det nybildade partiet hade fått demonstrationstillstånd mellan klockan 11.30-13.00 i centrala Växjö. Enligt polisen fanns cirka 400 personer på plats för att lyssna på vad som sades.

På platsen finns även ett stort antal poliser, poliser till häst samt en polishelikopter som bevakade arrangemanget från luften.

Klockan 13.03 hade sedan Stiftelsen Sveriges muslimer fått tillstånd till det omskrivna böneutropet från sin moskélokal i stadsdelen Araby, som ligger bara någon kilometer från demonstrationsplatsen.

Dagen till ära hölls utropet "live" och efteråt samlades cirka 400 muslimer till bön i moskélokalen.

Endast en begränsad skara nyfikna fanns på plats för att lyssna till utropet. Utmed byggnaden fanns gott poliser. 

– Där fanns ingen yttringar alls från allmänheten, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson. 

Vållar debatt

Huruvida utropen ska tillåtas eller inte har vållat stor debatt.

– Vad är skadan? Det handlar om tre minuter som en röst kallar till bön. Det är viktigt för integrationen, många jag pratat med är jätteglada. Man känner sig verkligen som en del av samhället, har imanen Ismail Abuhelal tidigare sagt.

Det är polisen som gett tillstånd för böneutropen.  De får vara i tre minuter och 45 sekunder och ljudnivån får inte överstiga 110 decibel utomhus och inte 45 decibel i inomhusmiljö. 

För ändamålet har Stiftelsen Sveriges muslimer satt upp flera högtalare på taket till sin moskélokal i Växjö.

Flera ljudexperter har i förväg ifrågasatt det tillåtna ljudet – 110 decibel motsvarar gränsen för vad som är tillåtet på en konsert.

I nära anslutning till moskén ligger bland annat en förskolebyggnad.

Vädjade

I särskilt Växjö har frågan om böneutrop eller inte delat politikerna. Kommunalrådet Anna Tenje, M, bad vid ett tillfälle stiftelsen ta tillbaka sin ansökan om böneutrop eftersom hon befarade att frågan skulle skapa splittring i samhället.

Växjös stifts biskop Fredrik Modéus har tvärtom flera gånger uttryckt sig positivt till förslaget om böneutrop. Han har dels hänvisat till grundlagen, men också till kristna värderingar om "generositet och gästfrihet", som han menade var "berikande och inspirerande".

Utöver Växjö har två moskéer i Sverige fått tillstånd att sända böneutrop - moskén i Fittja i Botkyrka samt moskén i Karlskrona. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!