Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Borg, SD, hoppar av – ska ej kandidera

Stefan Borg, SD. Foto: JENS CHRISTIAN
Cecilia Bladh in ZitoFoto: Pressbild

Stefan Borg, Sverigedemokraternas gruppledare i Hörby, skulle ha blivit partiets förste kommunstyrelseordförande i landet. 

Men nu hoppar han av och kandiderar inte, meddelar partiet i ett pressmeddelande. 

”Den mediala uppmärksamhet som riktats mot min person har gjort det omöjligt för partiet i Hörby att i stället fokusera på det som är det viktiga” skriver Stefan Borg i pressmeddelandet.

Hans ersättare blir Cecilia Bladh in Zito.

– Det ska bli spännande att som gammal Hörbytös få sätta min och SD:s stämpel på byn, säger hon.

Sverigedemokraternas gruppledare i Hörby, Stefan Borg, har beslutat sig för att inte kandidera till posten som kommunstyrelsens ordförande. Borg skulle ha blivit partiets förste kommunstyrelseordförande i Sverige. 

Beslutet meddelas i ett pressmeddelande där det står att Borgs beslut har skett i samråd med styrelse. Vice gruppledaren i Hörby, Cecilia Bladh in Zito, ersätter. 

I pressmeddelandet uttalar sig Borg så här: 

”Jag har bestämt mig för att inte kandidera till posten som kommunstyrelsens ordförande. Den mediala uppmärksamhet som riktats mot min person har gjort det omöjligt för partiet i Hörby att i stället fokusera på det som är det viktiga, Hörbys framtid och den politik som vi vill driva för kommunen”. 

Borg fortsätter: 

”Jag är trygg med att vi har en kompetent och driven ersättare med bättre förutsättningar att driva politik i Hörby utifrån vårt program”. 

 

 

Prorysk propagandagrupp

Nyligen avslöjades det att Stefan Borg har varit med i en prorysk propagandagrupp på nätet. 

Bland annat har Stefan Borg uttryckt sig positiv till att ryska valobservatörer ska bjudas in till Sverige, han tycker hellre att man ska fira ryska Segerdagen än Europadagen och han menar att Myndigheten för samhälls skydd och beredskap, MSB, ljuger när de varnar för ryska påverkanskampanjer. 

”Jag är kritiskt inställd till regimen i Ryssland och till deras ledare. Om jag tidigare uttryckt mig på ett sätt som uppfattats som positivt så ber jag om ursäkt för det, det är inte en uppfattning som jag har.”, svarade Stefan Borg då. 

”Har varit tvära kast”

Cecilia Bladh in Zito, som kandiderar till kommunstyrelsens ordförande i stället för Borg, säger till Kvällsposten:

– Det har varit ganska tvära kast. Jag är otroligt ödmjuk inför rollen och det ska bli spännande att som gammal Hörbytös få sätta min och SD:s stämpel på byn.

Fram till i fredags jobbade hon på energibolag och det var i helgen som hon tog ställning till möjligheten, och valde att tacka ja till uppdraget.

Övriga partier som ger stöd åt SD i Hörby har enligt Bladh in Zito accepterat förändringen, och ska stå bakom partiet lika mycket som förut.

– Jag är väldigt mycket en lagspelare och inser att vi måste jobba tillsammans. Det gäller inte bara i SD utan alla måste hjälpas åt, säger Bladh in Zito.

Angående Stefan Borgs beslut att inte kandidera till posten säger hon:

– Det har varit mycket fokus på honom i stället för det han vill genomföra politiskt. Det här är ett val som han själv har tagit. Han är en lagspelare och väldigt insiktsfull. Då är det politiken vi måste fokusera på.

 

 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!