Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Döms till långa fängelsestraff efter knarksmuggling i RIB-båt

Så mycket knark smugglas in i Malmö
Del av knarket som smugglades.
Foto: Polisens förundersökning
RIB-båten som knarksmugglarna transporterade knarket i.
Foto: Polisens förundersökning
Här transporteras RIB-båten till vattnet.
Foto: Polisens förundersökning

Män förde in amfetamin och narkotikaklassade tabletter till Sverige.

Enligt åklagare Ulla Karlbrink användes en RIB-båt för att transportera knarket – via Ven – till Landskrona.

Fyra män döms nu till långa fängelsestraff.

– Jag tycker tingsrätten har gjort en bra bedömning av bevisningen, säger Ulla Karlbrink.

Brottsrubriceringen är synnerligen grov narkotikasmuggling och brottet ska ha skett den 10 januari tidigare i år.

Totalt rör det sig om 4934 gram MDMA, 3005 gram kokain eller narkotika som männen smugglat till Sverige. 

– Utredningen började när tre personer greps den 10 januari och efter det har vi arbetat intensivt, säger kammaråklagare Ulla Karlbrink.

En av männen ska noga ha följt smugglingen. Enligt åklagare Ulla Karlbrinks misstankar ska han ha planerat, koordinerat och övervakat ”brottets genomförande”.  Han är också den som ska ha införskaffat den RIB-båt som ska ha använts för att transportera knarket från Danmark till Ven. 

En av männen har mött upp i Ven och transporterat knarket på en färja till Landskrona. 

”Var och ens handlande har varit en nödvändig förutsättning för brottets fullbordan, varvid de i vart fall med råd och dåd främjat den ovan angivna narkotikasmugglingen.”, skriver Ulla Karlbrink i stämningsansökan. 

De svenska brottsutredarna har bland annat tagit hjälp av sina kolleger i Danmark, Norge och Nederländerna under tiden utredningen har pågått.

– Vi har haft kontakt med andra länder för att samla in de så kallade telefonlisterna. Samarbetet har på det stora hela fungerat väldigt bra mellan de olika myndigheterna och det är en väldigt fin utredning, som jag är nöjd med, säger Ulla Karlbrink.

Öbo larmade

Kustbevakningen hade tidigt fått upp ögonen för männens narkotikasmuggling efter att en boende på Ven larmat. Öbon såg RIB-båten lägga till i mörkret och fattade direkt misstankar.

Knarket hittades därefter i en hyrbil på den svenska sidan.

Nu har Lunds tingsrätt meddelat en dom. Fyra män döms till långa fängelsestraff. Tre av männen döms till sex år och sex månaders fängelse och en döms till sju års fängelse. 

– Synnerligen grov narkotikasmuggling är det allra allvarligaste brottet av den här karaktären. Det gäller för de allra grövsta brotten och i det här fallet var narkotikabeslaget väldigt stort och tillvägagångssättet var ganska spektakulärt, säger Ulla Karlbrink angående brottsrubriceringen. 

En av de åtalade männen frias. 

– Där får vi fundera på om vi ska överklaga. Jag ska först titta på hur tingsrätten har resonerat där, säger Ulla Karlbrink.

Tingsrätten konstaterar i domen att straffvärdet ligger på sex års fängelse för synnerligen grov narkotikasmuggling, och motiverar bland annat de långa fängelsestraffen så här:

”Beaktas måste emellertid också att det rört sig om ett välkoordinerat genomförande i vilket de dömda var för sig intagit mer än rollen som ”den vanlige kuriren”.

– En kurir är den som helt enkelt haft rollen att föra in narkotikan i Sverige och då bestämt straffen utifrån det. Men här konstaterar tingsrätten att de inblandade har varit mer än bara kurirer och därför är brottet värt ett högre straff än om de bara varit kurirer, berättar Ulla Karlbrink.

Ladda ner Kvällspostens app.