Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Många olyckor i den plötsliga ishalkan – SMHI varnar

Det ska bli blåsigt längs de svenska kusterna. SMHI har utfärdat en kulingvarning. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regn och blötsnö på kalla vägytor. Då blir det riktigt halt. Nu varnar SMHI för ishalka och enligt Trafikverket har det varit flera singelolyckor under morgonen. 

Varningen gäller hela vägen från Stockholm ner till de södra delarna av Skåne. 

– Vi har ju haft kallt och på vägbanorna är det minusgrader överallt. Nu kommer det mildare luft men vägytan hinner inte riktigt tina upp innan nederbörden kommer och då är det risk att det blir rejält halt, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

I Skåne är det främst de norra delarna av inre landskapet som drabbas under morgonen. SMHI kallar det för en ”kortvarig risk för ishalka i samband med regn eller blötsnö på kalla vägytor.”

Varningen gäller hela Götaland och de södra delarna av Svealand. 

– Nu har det börjat bli plusgrader även på vägbanorna vid kusterna, precis vid Trelleborg och uppåt mot Malmö., säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm. 

– Men så fort man kommer en liten bit i landet och mer norrut är det minusgrader och där kan halkan slå till rejält. 

Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm. Foto: YLWA YNGVESSON

"Håll avståndet"

Det har varit stökigt i trafiken under morgonen. 

– Vi har kunnat se en hel del singelolyckor, hela vägen ner i Skåne, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket till TV4

På E18 har en bilist fått sladd och kört över ett mitträcke och därefter hamnat i ett vattendrag.

De båda personerna i bilen lyckades ta sig ur bilen efter att de hamnat i vattnet och tog sig till ett närliggande vandrarhem där personal hjälpte dem att ringa SOS-Alarm, skriver polisen på sin hemsida. 

De båda fördes med ambulans till sjukhus med lindriga skador.

Polisen uppmanar till försiktighet i trafiken under morgonen och förmiddagen. 

– Den så kallade svarthalkan, den som inte syns, är väldigt förrädisk eftersom den är svår att få syn på. Det är ju bra om man har bytt till vinterdäck, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.

Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, uppmanar trafikanterna att ta det lugnt på vägarna. 

– Håll avstånden och ta det lugnt. Och var observant för halkan är syns inte vid första anblicken. 

Kulingvarning och lågt vattenstånd

Ute på haven är det blåsigt. Längs de svenska kusterna varnar SMHI för kuling vilket innebär att det kan vara farligt för fritidsbåtar och små yrkesfartyg att ge sig ut på sjön.

– Det är väldigt blåsigt med kuling längs hela kusten. Medelvinden kan gå upp till 20 meter per sekund i västra delarna av Sydsverige, framförallt i Skagerack och Kategatt, säger Johan Groth på Storm. 

På väg 817 i höjd med Norrskog norr om Svedala ligger ett träd över vägen och stoppar trafiken i båda riktningar. Även på väg 1801 ligger det ett träd över vägbanan i höjd med Össjö gård i Skåne. Personal från trafikverket är på väg. 

Lågt vatten i Öresund

SMHI varnar också för lågt vattenstånd i Öresund. Det sjunker och når under torsdag förmiddag ca 70 centimeter under medelvattenstånd. Enligt SMHI finns det Risk för grundstötning på utsatta platser.

Framöver kommer plusgraderna bita sig fast över Svealand och Götaland. Det blir en mild helg. 

Även blåsten kommer ge med sig. 

– Under fredagen fortsätter det blåsa men det kommer vara lite lugnare. Friskare till gränsen till kuling men inte mer, säger Johan Groth. 

– Sedan lugnar det ner sig. 

SMHI:s definition av plötslig ishalka

Väderförhållanden som medför plötslig ishalka, exempelvis underkylt regn, regn på kalla vägbanor eller regn som följs av snabbt tillfrysande vägbanor. Risk för halka på vägar. Om prognosen ändras till kraftigare underkylt regn med 3mm eller mer inom 6 timmar uppdateras varningen till en högre varningsklass. 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!