Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SMHI varnar – risk för snökaos i kväll

Meteorolog Per Holmberg om vädret de kommande dagarna.
Snön förväntas komma på allvar under onsdagskvällen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under förmiddagen har SMHI gått ut med en varning för kraftigt snöfall i Skåne, Halland och Småland under onsdagskvällen. 

Det kan komma en decimeter snö på bara några timmar. 

Under den här veckan förväntas det bli riktigt kallt i Sydsverige. Framåt helgen blir det tio minusgrader på flera ställen. 

– Det är väl två dagar om året som det är så kallt i Skåne, så det är lite ovanligt, sa Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm, tidigare i veckan. 

Men innan kylan slår till på allvar drar det in ett lågtryck och då förväntas det falla stora mängder snö. Under onsdagsförmiddagen gick SMHI ut med en klass 1-varning för snöfall i följande områden: 

Skåne län - utom Österlen (norra delarna).

Kalmar län – utom Öland.

Kronobergs län.

Hallands län (södra delen). 

Varningen gäller enligt SMHI från onsdag kväll till torsdag morgon och det handlar om ett ”snöfall som kan ge 5 till 10 centimeter” under sex timmar. 

Det är risk för hala vägar i samband med det kraftiga snöfallet.
Foto: Privat

Flera olyckor

SMHI skriver också att det är risk för halka på vägarna under tiden som varningen gäller. 

Under morgonen snöade det i Västsverige och det inträffade flera olyckor. I Uddevalla var fyra bilar inblandade i en krock. 

– Det blir mer förrädiskt om det ligger en centimeter pudersnö ovanpå blankisen. Det är precis så att asfalten skimrar igenom, säger Hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson i region Väst.

Ytterligare ett lågtryck förväntas dra förbi Sydsverige på fredag och lördag, även då med en hel del snö.

– Sen under söndagen spricker det upp igen och då blir det rejält kallt. På kvällen kan det nog gå ner till tvåsiffriga minusgrader på sina håll, säger Lasse Rydqvist vid Storm. 

TV: Fler nyheter från Sydsverige

Nya tekniken ställer till det i sändningarna.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!