Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SMHI varnar för plötslig ishalka

Lasse Rydqvist är meteorolog vid StormGeo.Foto: StormGeo/Pressbild / StormGeo/Pressbild
Under natten mot tisdag kan det bli halt på vägarna i området kring Kalmar, varnar SMHI. Foto: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Milt. Grått. Få soltimmar.

Det är ingen rolig vädervecka som stundar för sydsvenskarna. 

Under natten mot tisdag varnar SMHI dessutom för plötslig ishalka.

– Man får ta det lite försiktigt, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid StormGEO.

Nej, än så länge lyser vintern med sin frånvaro i stora delar av södra Sverige. Visserligen är det inget varmt väder som präglar syd – men såväl minusgrader som snö är en bra bit bort.

Delar av Halland, Blekinge och Småland kan drabbas av snöblandat regn under onsdagen, men vädret blir i övrigt höstliknande med enstaka plusgrader.

Hela veckan. 

– Det blir några enstaka plusgrader på tisdag, med ett ganska vackert väder och sol mitt på dagen. Det blir verkligen en mellandag för många på tisdag, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet StormGEO. 

– Men tyvärr så är det vädret väldigt tillfälligt. Redan under tisdagskvällen tilltar vinden i Skåne och då kommer ett nytt och ganska omfattande nederbörsområde. 

SMHI varnar för ishalka  

I Skåne kommer nederbördsområdet stanna vid regn. 

Men lite längre norrut väntas snöblandat regn, vilket kan komma att innebära störningar i trafiken. SMHI har gått ut med Klass 1-varning för plötslig ishalka i delar av östra Småland och Kalmar.

Varningen gäller under hela natten mot tisdag.

– Ska man ut och köra under natten mot tisdag eller tidigt på morgonen får man ta det lite försiktigt. Men det är inget utbrett, säger Lasse Rydqvist. 

Milt väder hela veckan  

Det milda vädret, med få soltimmar och låga temperaturer, stannar kvar fram tills mitten på nästa vecka. Ingen snö är i sikte, och inga riktiga oväder är på gång. 

– Efter onsdag blir vädret mildare och så ser det ut att bli hela veckan ut, säger Lasse Rydqvist. 

– Det ser lugnt ut resten av veckan eftersom det kommer hålla sig ganska stabilt på några enstaka plusgrader, framför allt i Skåne.