Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polis avlossade skott mot bil under polisjakt

Den lilla staden Värnamo är drabbad av en våldsvåg. Foto: JENS CHRISTIAN
Ingen skadades vid nattens skjutning i Värnamo. Foto: JENS CHRISTIAN

Under natten blev flera personer som befann sig i en bil beskjutna från en annan bil. 

Polisen har gripit fem personer i samband med händelsen. I samband med polisjakten avlossades skott mot en av bilarna, rapporterar P4 Jönköping.

"Vi misstänker att händelsen är en del i den pågående konflikt som pågår mellan kriminella i Värnamo", skriver polisen på sin hemsida. 

Larmet kom vid klockan ett i natt. Flera vittnen berättade om hur flera personer i en bil i Värnamo ska ha blivit beskjutna från en annan bil. 

– Lyckligtvis var det dock ingen som blev skadad, säger Björn Öberg, presstalesperson vid polisen till TT. 

Senare under natten stoppade polisen tre bilar i Reftele och Smålandsstenar och grep totalt fem personer som misstänks ha varit inblandade. I samband med polisjakten avlossades skott mot en av bilarna, rapporterar P4 Jönköping.

– En bil kunde vi stanna omgående medan två försökte fly från polisen. De sköt mot däcken och fick stopp på bilen. Den tredje bilen kunde stoppas senare efter att polisen följt efter den, säger Tommy Thorngren vid polisen till P4.

Försök till mord

”Sammanlagt fem personer har gripits för inblandning i händelsen. De fem gripna är i 20-25-årsåldern, samtliga är misstänkta för försök till mord”, skriver polisen på sin hemsida. 

Brottsrubriceringen är försök till mord. Åklagare har ännu inte fattat beslut om de ska anhållas eller ej. 

Bilen som besköts och de tre bilarna som de misstänkta stoppades i har tagits i beslag för teknisk undersökning.

Polishuset i Värnamo. Foto: JENS CHRISTIAN

Våldsvåg i Värnamo

En våldsvåg har drabbat Värnamo under den senaste tiden. Under en kort period har flera sprängningar inträffat och en lägenhet beskjutits med skarpa vapen. Och nu har alltså flera personer i en bil beskjutits. 

– Det handlar om Bandidos och ett kriminellt nätverk. Deras konflikt handlar om narkotika, sa polischefen Håkan Boberg efter skottlossningen mot en lägenhet tidigare i veckan. 

I april förra året skakades Värnamo av en våldsam uppgörelse, på nästan samma ställe som den skottlossningen mot lägenheten. Flera personer drabbade samman och uppgörelsen slutade med att en man sköts med flera skott i halsen och i axeln. Ytterligare tre personer skadades.

I april skakades Värnamo av en våldsam uppgörelse som slutade med att en man sköts med flera skott i halsen och i axeln. Foto: NIKLAS HENRIKCZON

I höstas dömdes en man i 50-årsåldern till sju års fängelse för skjutningen. Han fälldes  för mordförsök och grovt vapenbrott.

Händelsen då kopplas nu samman med de senare våldsdåden i kommunen.

– Ja, vi ser ett samband och kopplar det till en pågående konflikt mellan olika kriminella individer i Värnamo. Det är ett antal detonationer och skjutningar som hänger ihop, säger Håkan Boberg.

Polisen har nu tagit beslutet att ärendet ska hanteras som en särskild händelse, vilket betyder att polisen har gått upp i stab och arbetar med stora resurser.

Under natten och morgonen har polisen arbetat med att få klarhet i vad som hände vid den senaste skjutningen. Tekniska undersökningar har gjorts på olika platser i Värnamo och förhör med misstänkta och vittnen har genomförts.