Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolbombaren döms – får över två års fängelse

Bombade sin tidigare skola - döms till fängelse
Så här visade 21-åringen upp sig på Facebook. Foto: Polisen
Försvarsdvokaten Torgny Dahlberg har under rättegången hävdat att det inte var 21-åringens avsikt att skada någon. Han menar också att mannens nedsatta psykiska förmåga bör tas med i tingsrättens bedömning. Foto: JENS CHRISTIAN

Bomberna 21-åringen placerade ut på Tekniska skolan i Hässleholm hade kunnat döda elever och lärare. 

Men när två av dem detonerade, precis innan jullovet, var det mirakulöst nog ingen som skadades allvarligt. 

Nu döms 21-åringen till fängelse i två år och tre månader. 

– Åklagaren har lagt fram en omfattande och övertygande bevisning om explosionerna och deras effekter, säger rättens ordförande Karin Månsson. 

Den 20 december skulle de 900 eleverna på Tekniska skolan i Hässleholm ta sig igenom årets sista lektioner innan det var dags för det efterlängtade jullovet. 

Men dagen blev inte som någon på skolan hade tänkt sig. 

Kvart över nio hördes en kraftig explosion och golvet på skolan vibrerade. Strax därefter, medan eleverna leddes mot nödutgångarna hördes en ny smäll. 

I polisförhör har en elev berättat att han såg en maskerad man i en av skolans korridorer. Han stod vid tillfället stilla med militärliknande utrustning och vapen och tittade på eleven. 

Tungt beväpnad polis skyndade till platsen. Till en början bedömdes händelsen vara ett terrordåd. 

Polisen kunde gripa en 21-årig man i närheten av skolan. Foto: JENS CHRISTIAN
Till en början behandlades händelsen som ett terrorbrott. Foto: JENS CHRISTIAN
Polisens gripande av 21-åringen beskrevs som ”rådigt och professionellt”. Foto: JENS CHRISTIAN

Gammal elev på skolan

Ungefär en timme efter explosionen hittade polisen den misstänkte gärningsmannen, en 21-årig man, i närheten av skolan. Gripandet beskrevs som lugnt. 

Polisen ska ha ropat till mannen att lägga ifrån sig eventuella tillhyggen på marken och sedan omhändertagit honom.

– Det var ett rådigt och professionellt ingripande från poliserna som gjorde att vi på ett säkert sätt kunde gripa mannen. Det är klart att det kan vara obehagligt för polisen att ingripa i ansatsen att det kan vara en terrorist, men man agerade mycket bra, sa Pär Cederholm, lokalpolisområdeschef i Hässleholm.

Det visade sig snart att 21-åringen tidigare varit elev på skolan. Hans gamla lärare hade aldrig uppfattat honom som våldsam, aggressiv eller utsatt för mobbing, men på Facebook kallade han sig ”skjutare på Hässleholms Tekniska skola” och bar hjälm och mask.

Så här var 21-åringen klädd under attacken mot Tekniska skolan i Hässleholm. Foto: Polisen
Med militärliknande kläder gick 21-åringen till skolan med fem bomber och vapen i en väska. Foto: Polisen

Planerat attacken under två år

I polisens förundersökning framkom att 21-åringen varit mycket ensam och att han planerat skolattacken under närmare två år. 

Materialet till bomberna köpte han på en polsk hemsida. Han handlade också kraftiga luftgevär, precis vid licensgränsen, via en svensk hemsida.

Han hade med sig fem bomber till skolan, varav två exploderade. Nu döms han till fängelse i två år och tre månader. 

– Åklagaren har lagt fram en omfattande och övertygande bevisning om explosionerna och deras effekter. Bland annat har Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i ett utlåtande uttalat sig om vilken fara explosionerna innebar för andra, säger rättens ordförande rådmannen Karin Månsson i ett pressmeddelande. 

Det hade kunnat gå värre än vad det gjorde. 

– Det har varit fråga om explosioner under skoltid när lärare och elever befann sig i lokalerna som, även om de inte orsakat stora materiella skador, varit så omfattande att de varit farliga för andras hälsa och kunnat orsaka i vart fall övergående hörselskador. Tre personer fick också sådana skador. 

21-åringen hade inte bara med sig bomber, utan också vapen, till skolan. Foto: Polisen

Erkänt att han orsakat explosionerna

21-åringen döms för allmänfarlig ödeläggelse. Han har under tingsrättens förhandlingar erkänt att han orsakat explosionerna men tyckt att han skulle dömas för skadegörelse eftersom bomberna inte var tillräckligt kraftiga. 

”Tingsrätten har dock ansett att det genom utredningen är visat att explosionerna var tillräckligt omfattande och att de också innebar fara för att andra skulle drabbas av sådana skador på sin hälsa att hans handlande ska bedömas som allmänfarlig ödeläggelse”, skriver Hässleholms tingsrätt i ett pressmeddelande. 

Såhär rapporterade vi om fallet när rättegången började.

Genom explosionerna drabbades två elever och en lärare av hörselskador. Tingsrätten dömer därför även 21-åringen för misshandel. Mannen döms även för att ha hotat två elever på skolan. 

Försvarsdvokaten Torgny Dahlberg har under rättegången menat att mannens nedsatta psykiska förmåga bör tas med i tingsrättens bedömning. Men enligt det rättspsykiatriska utlåtandet led mannen inte av någon allvarlig psykisk störning, varken vid gärningarna eller när han undersöktes av läkarna.