Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånes mål: Alla har fått vaccin i augusti

Smittspridningen minskar bland yngre.
Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Maria Landgren, vaccinsamordnare i Skåne.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alla skåningar ska ha erbjudits vaccin i månadsskiftet juli-augusti, enligt målet.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den breda allmänheten i Skåne förväntas börja få vaccin i vecka 22. 

I slutet av sommaren ska alla ha erbjudits vaccin. 

– Vårt mål är att alla ska ha fått sin första vaccindos i månadsskiftet juli-augusti, säger Maria Landgren.

Alf Jönsson inledde onsdagens pressträff med att berätta om vaccinläget. Det har börjat bli stabilare men fortfarande har Skåne bara fått en tredjedel av vad som tidigare utlovats för april månad.

Smittskyddsläkaren Eva Melander berättade att provtagningen har minskat under vecka 13 men är fortsatt hög. Det är framför allt barn och ungdomar upp till 20 år som har testat sig mindre. 

Antalet nya fall har också minskat under vecka 13. 

– Minskningen av antalet fall är som tydligast i gruppen 10-19 och 0-9 år, det var också där vi såg en minskad provtagning. Vi ser en viss ökning mellan 40-59 år, men viktigast och mest glädjande av allt är att vi ser väldigt få fall bland 80 år och äldre, säger Eva Melander.

– Även på sjukhus har vi en förhållandevis gynnsam situation om man jämför med övriga Sverige, fortsätter smittskyddsläkaren. 

Inga fall av brasilianska varianten

Eva Melander berättade också att den brittiska varianten nu dominerar helt i Skåne precis som i övriga Sverige. Ett 20-tal personer har haft den sydafrikanska varianten men man har ännu inte sett någon större smittspridning av den sydafrikanska utan den spridningen har varit inom familjer eller på arbetsplatser. Skåne har ännu inga bekräftade fall av den brasilianska varianten. 

– Vi kan inte slappna av. Det viktigaste att tänka på är att jobba hemma om man kan och har möjlighet, säger Eva Melander.

– Det är fortsatt viktigt att hålla avstånd och inte skaffa nya kontakter. 

Skåne har sett en liten ökning för antalet som vårdas med covid-19 på sjukhus men på iva är antalet ganska stabilt enligt Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör. 

Breda allmänheten inleds vecka 22 

Maria Landgren, vaccinsamordnare, berättade om läget för vaccinleveranserna. En av de senaste förändringarna är att prognosen har skrivits ner för Curevac vaccin, vilket kommer påverka fas fyra, det vill säga den breda allmänheten.

– Vårt mål är att alla över 65 år ska ha fått vaccin innan april månad är slut, säger Maria Landgren.

– Många vaccinationer är planerade denna vecka och kommande helg. I går hade vi inga problem med tomma tider, varje vaccinationsdos har ett namn på sig. Vi har haft vissa tekniska problem under morgonen, men vi jobbar på att lösa de här problemen, fortsätter Maria Landgren. 

Skåne planerar för fas tre där man först planerar att vaccinera 60-64. Förhoppningarna är att de kommer börja vaccineras i maj månad. 

Den breda allmänheten planerar att inledas vecka 22. 

– Vårt mål är att alla ska ha fått sin första vaccindos i månadsskiftet juli-augusti, säger Maria Landgren.

Se mer: Man misstänkt mördad – brand vid studentboende

Man misstänkt mördad – brand vid studentboende

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!