Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sista delarna av Zlatan-statyn flyttas

Nu har arbetet påbörjats med att flytta även de sista delarna av Zlatan-statyn från stadiotorget i Malmö. Foto: Fritz Schibli
Zlatan-statyn sågades ner för ett par veckor sedan. Ända sedan Zlatan Ibrahimovic offentliggjorde att han ville göra Hammarby till Skandinaviens största klubb har statyn vandaliserats. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Under morgonen började de stenplattor som omger statyn att plockas bort. Foto: Fritz Schibli

Under tisdagen påbörjades arbetet med att flytta de sista delarna av den vandaliserade Zlatan-statyn från Stadionområdet i Malmö. 

I alla fall för ett tag. Planen är fortfarande att statyn ska återvända till platsen när den är reparerad. 

– Vi har inget annat beslut att förhålla oss till än det som redan har fattats vilket är att statyn ska stå på den plats där den stod innan den blev vandaliserad, säger Malin Tykesson, kommunikationschef på fritidsförvaltningen i Malmö. 

Under tisdagsförmiddagen förbereds det inför Zlatan-statyns flytt från Stadiontorget i Malmö. Det är inte mycket kvar av den efter vandaliseringen, bara ett par fötter samt sockeln som den har stått på. Men nu ska det också plockas bort. 

Den flera ton tunga sockeln kommer att lyftas bort under onsdagen och tillsammans med fötterna ska den föras till samma plats där de övriga resterna av Zlatan-statyn finns. Var den platsen är håller kommunen hemligt. 

– Vi kommer av säkerhetsskäl inte att berätta var, säger Malin Tykesson, kommunikationschef på fritidsförvaltningen. 

När statyn är flyttad ska den lagas. Konstnären Peter Linde som ligger bakom statyn ska enligt Malin Tykesson vara inblandad i arbetet. Enligt grundplanen ska statyn sedan placeras på samma plats vid Stadionområdet igen. 

– Vi har inget annat beslut att förhålla oss till än det som redan har fattats, säger Malin Tykesson. 

Zlatan-statyn fraktades bort i en lastbil. Foto: FRITZ SCHIBLI

”Ett hårt folkligt tryck”

Men runt månadsskiftet mellan februari och mars ska stadens politiska ledning behandla ett medborgarinitiativ som föreslår att statyn ska flyttas. 

Finns det någon prognos för hur lång tid det tar att reparera statyn?

– Nej, vi har inte den klar ännu, säger Malin Tykesson. 

Finns det någon möjlighet att den är färdigreparerad innan medborgarförslaget har behandlats och hinner sättas upp på Stadiontorget?

– Det är för tidigt att säga. Det är ett ganska omfattande reparationsarbete som ska göras. Statyn har ju blivit nersågad och sen finns det antal olika vandaliseringar på själva statyn som sådan och det kommer ta tid att göra de reparationerna. 

– Så fort vi har en tidsplan och vet exakt hur lång tid det kommer ta så informerar vi om det. 

Det var inte helt självklart för Malmö stad att emot statyn av Zlatan. Principen är vanligtvis tack men nej tack till skulpturer av levande personer.

– Det är ju just av den anledningen att man inte vet vad den personen gör i framtiden. Men nu fick vi erbjudandet att ta emot ett konstverk och det har varit ett hårt folkligt tryck, bland annat med medborgarförslag om att hylla Zlatan, och då gjorde vi ett undantag. Nu tror jag att man inte kommer att frångå den principen på väldigt, väldigt länge, har Frida Trollmyr (S) kommunalråd med ansvar för kultur och fritid, tidigare sagt. 

Bråket kring Zlatan-statyn

Zlatan-statyn restes i början av oktober och invigdes med pompa och ståt. Huvudpersonen själv var på plats när statyn avtäcktes precis utanför Malmö FF:s arena Stadion. 

I slutet av november släppte Zlatan bomben. Han hade blivit delägare i Malmö FF:s konkurrent Hammarby och sa i en intervju med Aftonbladet att Hammarby med hans hjälp skulle bli Skandinaviens största klubb. 

Uttalandet föll inte i god jord hos många av Malmö FF:s supporterar och redan samma dag vandaliserades statyn på olika sätt. 

Under de kommande månaderna fortsatte vandaliseringen, strax innan jul sågade någon av näsan på statyn och målade den grå. 

Strax efter nyår föll Zlatan-statyn till marken. Någon hade lyckats såga av den vid fötterna och insvept i ett svart skynke fick statyn föras till en hemlig plats. 

Zlatan om utmaningen – därför valde han Milan: