Rattfyllo dödade Siri – mammans egna ord

Mannen körde på fel sida av vägen – kraschade in i småbarnsfamiljen. Inslaget är från augusti förra året.
Femåriga Siri omkom vid den dramatiska olyckan.
Foto: Privat
Bilderna från olyckstillfället vittnar om den våldsamma krocken. I det här fordonet färdades barnfamiljen från Oskarström.
Foto: Polisen

52-åringen var kraftigt berusad och körde i 135 kilometer i timmen på en 70-väg med skymd sikt. 

Utanför Halmstad fick han möte och krockade våldsamt. Vid olyckan omkom två personer – en av dem var femåriga Siri.

På tisdagen dömdes bilföraren till fängelse i två år och nio månader.

– Vi får inte vår dotter tillbaka och straffet blir aldrig tillräckligt. Men genom domen får hon ändå en slags upprättelse, säger mamman Felicia Ekegren.  

Det var den 27 augusti förra året som den tragiska olyckan inträffade på länsväg 678 mellan Oskarström och Halmstad.

Enligt åklagaren Jörgen Bengtsson framförde den 52-årige mannen sin personbil grovt oaktsamt och med stor likgiltighet för andra människors liv och egendom.

Enligt den tekniska undersökning som polisen gjort i efterhand färdades mannen i 135 kilometers hastighet på 70-sträckan.

52-åringen var dessutom kraftigt berusad med 2,19 promille i blodet. Under bilkörningen använde mannen ett förfalskat litauiskt körkort.

Förlorade kontrollen

I ett backkrön med begränsad sikt kom bilföraren över på fel sida vägen och krockade med en barnfamilj som var på väg hem till Oskarström. Ett av fordonen hamnade långt ut på en åker.

Femåriga Siri omkom vid kollisionen. Hennes pappa och ett ettårigt syskon fick lindriga skador. 

Även bilförarens hustru, som färdades i det påkörande fordonet, omkom vid trafikolyckan. Paret hade varit och fiskat och var på väg hem när olyckan inträffade.

Under rättegången i Halmstads tingsrätt erkände 52-åringen de faktiska omständigheterna. Men han nekade till ansvar för femåringens död.

Den skulle ha berott på att hustrun under färden av någon anledning gripit tag i ratten, vilket gjorde att bilen kom över på fel sida av vägen.

Krävde tre år

– Uppgiften är inte alls orimlig, hon hade själv tre promille. Och då ska han enligt mitt sätt att se det inte fällas för det brottet, hävdade mannens advokat Lars Brandel, enligt Hallandsposten.

I rättssalen krävde dock åklagaren tre års fängelse för 52-åringen. Försvarsadvokaten Lars Brandel ansåg att ett hälften så långt straff borde vara tillräckligt, även om mannen skulle dömas för att ha vållat Siris död.

Advokaten hänvisade bland annat till en dom i Högsta domstolen i ett liknande fall där straffet just bestämdes till 1,5 års fängelse.

I domen slår dock tingsrätten fast att mannen varit ensam ansvarig för olyckan. Han anses ha tappat herraväldet över bilen genom sin berusning och i kombination med mycket hög hastighet. 

Domstolen anser att gärningen ligger ”mycket nära” ett uppsåtligt agerande. 

Halmstads tingsrätt dömer därför bilföraren till fängelse i två år och nio månader för bland annat grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri, olovlig körning och grovt vållande till annans död. Mannen ska även betala skadestånd till de anhöriga.

Avfärdar uppgifter

Att olyckan skulle bero på att mannens hustru dragit i ratten under färden avfärdar tingsrätten som en efterhandskonstruktion.

– För oss anhöriga blir straffet aldrig tillräckligt och själva tvingas vi leva ett helt liv utan vår dotter. Men vi är ändå tacksamma för att bilföraren döms som ansvarig för vår dotters död, säger mamman Felicia Ekegren.

Hon menar att dottern genom domen ges en viss upprättelse. Att familjen orkat prata om händelsen så öppet har också bidragit till att Siri s död inte bara blir en siffra i statistiken.

– I bästa fall får det folk att ändra tankesätt och beteende i trafiken. Att tänka sig för nästa gång gör bevisligen skillnad, säger mamman. 

Utöver fängelsestraffet döms 52-åringen att betala sammanlagt 395 000 kronor i skadestånd. 

Bilförarens advokat Lars Brandel säger till Kvällsposten att sannolikheten är stor för att domen överklagas.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!