Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sibiriska kylan drar in över syd

På många håll blir det dock klart väder trots snön, inte bara slask.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Snöväder vid Triangeln i Malmö.Foto: KVP
Lasse Rydqvist, meteorolog.Foto: StormGeo

Just som man trodde våren snart var på väg kommer vintern tillbaka med stormsteg. 

Det blir en riktig köldknäpp i hela Sydsverige lagom till nästa vecka.

På onsdagsförmiddagen snöade det kraftigt i Malmö.

– Vintrigare och kallare blir det, säger Lars Rydqvist, meteorolog på StormGeo.

Dagarna har börjat bli ljusare – kanske har man bytt ut dunjackan mot något tunnare och lagt vantarna på hyllan. Vi går mot mars men just när våren har börjat hägra bakom knuten slår kylan till igen.

– Det kommer bli kallare och kallare under veckan och framför allt början på nästa vecka slår det till, säger Lars Rydqvist.

Just när man trodde att våren var på väg slår vintern till igen.Foto: EKSTRÖMER/TT

Kylan kommer från nordost, norra Finland och Ryssland, i området kring Sibirien. Något som fått lågtrycket att döpas till "den sibiriska kylan". 

Och medan ett högtryck gör att norra Sverige får några ganska klara dagar blir det kallt och molnigt i södra.

– När vi kommer ner till Skåne och Blekinge ligger vi på några plusgrader och mycket moln som det kan komma några snöflingor från. Redan på torsdagen kanske man ligger på runt en plusgrad vid kusten, säger Lars Rydqvist.

Redan på onsdagsförmiddagen föll snön – en försmak av vad som komma skall, kanske.


LÄS MER: Nu kommer kylan till Sydsverige

Under minus tio i Malmö

I Malmö kommer det bli mellan två till tre minusgrader, även mitt på dagen. Kvällstid kan det bli tvåsiffriga minusgrader.

– Från fredag, mot helgen och inledningen på nästa vecka, speciellt söndag, kan man räkna med att det blir minusgrader hela tiden. Det kommer nog kännas betydligt kallare.

Malmös gator kanske blir snöfyllda igen.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

I Halmstad räknar meteorologen att det blir minusgrader redan under torsdagen men att vädret håller sig klarare.

– Då faller det ju lite mer i temperaturen, problemet med högtryckssituationer är att molnigheten är rätt svårbedömd. Men det blir några ganska vackra dagar med ett par minusgrader, säger Lars Rydqvist.

För Blekinges del är det samma situation som i Skåne. Det kommer hänga kvar rätt mycket moln under de kommande dagarna och kan bli lite snö.

Kallast i Växjö

I Småland med Växjö och Kalmar kan det variera ganska mycket lokalt.

– Det beror lite på hur mycket moln som ligger kvar och det finns klara partier så graderna varierar. Det kan bli allt från någon minusgrad till ner mot minus fem eller sex.

Växjö får det dock som kallast i södra Sverige med beräknat minus åtta grader på början av nästa vecka.

– I Kronobergs och Kalmar län kan man redan innan helgen få rejäla minusgrader på kvällen. Är man ute kommer man känna att det är rätt så bitigt, säger Lars Rydqvist.

Det finns redan ganska gott om snö i norra delarna av Kalmar och Kronobergs län.

– Det kommer inte komma in så mycket ny men som mest ligger det redan upp till tre decimeter, säger Lars Rydqvist.

Kyligt i hela Sverige

Även i övriga Sverige blir det kallt.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Även i övriga Sverige kommer kylan slå till.

– Vintrigare och kallare blir det men det skiljer sig lite grann till en början. Vi har lite lättare snöfall som passerar de södra delarna. I norr håller det sig rätt stabilt och blir soliga dagar på många håll.

I området kring Stockholm blir det mer varierad molnighet.

– Det är osäkert at säga hur mycket moln som kommer stanna kvar men lite snöfall kommer säkert passera fredag och lördag, säger Lars Rydqvist.

MALMÖ

Malmö får växlande molnighet de kommande dagarna med en riktig fin lördag och måndag. Det blir kallt i början på nästa vecka och då framför allt onsdagen med fyra minusgrader.

 

TRELLEBORG

Hela helgen blir det milt väder med mestadels klar himmel och någon enstaka minusgrad. På tisdagen kommer snön och det kan fortsätta snöa ett par dagar framöver med ner till fyra minusgrader.

 

HALMSTAD

Halmstad får ett ganska växlande väder som ändras snabbt från dag till dag. Ena dagen blir det mulet och andra strålande sol. Temperaturen håller sig på någon plusgrad fram tills lördagen då det kan bli ner till minus tre grader. Graderna sjunker sedan tills det blir neråt sex minusgrader under tisdagen.

 

VÄXJÖ

Mulet väder är att vänta ett bra tag framöver. Under helgen är det chans till solglimtar, speciellt på söndagen. Temperaturerna går neråt under veckan och som kallast blir det på tisdagen med ner till åtta minusgrader.

 

KALMAR

Snö att vänta redan från lördagen. Det blir mulet och ihärdigt snöfall från lördagen och men vecka framåt. Temperaturerna ligger runt minus tre till minus fem grader. Kallast blir det på onsdagen med minus sex grader.

 

KARLSKRONA

Får förhållandevis milt väder resten av veckan och även under helgen. halvklart med en del gråa moln för att sedan övergå till nedåt fem minusgrader och snö på onsdagen och torsdagen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!