Kritiken: Omöjligt att hinna vaccinmålen

Regiondirektör Alf Jönsson uttryckte sitt missnöje med vaccinbristen under onsdagens pressträff med Region Skåne.
På presskonferensen deltar bland annat regiondirektör Alf Jönsson, smittskyddsläkare Eva Melander och hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom.
Foto: JOHAN NILSSON/TT
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Per Hagstam, vaccinsamordnare och smittskyddsläkare Region Skåne.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skåne går nu ut med att man inte kommer nå vaccinationsmålen som Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström satt upp. 

Först i början av juni räknar Skåne med att samtliga i åldersgruppen 65 plus ska vara färdigvaccinerade.

– Jag tror att man har lite olika bild av läget beroende på var man befinner sig i verksamheten, säger Per Hagstam, vaccinsamordnare i Region Skåne. 

Under onsdagsförmiddagen höll Region Skåne en presskonferens med fokus på vaccinfrågan. 

Regiondirektören Alf Jönsson uttryckte skarp kritik över vaccinbristen då regionen står redo att vaccinera i mycket större utsträckning. 

– Det har pratats om miljoner doser […] men var är vaccinet? undrade han och påpekade att regionen i februari fått 300 000 doser färre än utlovat. 

– Vi har material och vi har medarbetare med mycket hög kapacitet. Som det ser ut nu dröjer det alldeles för länge. Det beror inte på Region Skåne. Det beror på att leveransen dröjer från läkemedelsföretag. 

I går kväll ska regionerna ha fått besked om att de planerade vaccindoserna från Moderna inte kommer att anlända i tid eller i den mängd som tidigare aviserats. 

Något som även väckt stor irritation även i andra regioner. 

– Vi får bara ett torrt mail om att leveransen uteblir. Som att säga att spagettin är slut, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande i Kronoberg i SVT

Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare på Region Kalmar län, säger till Sveriges Radio: 

– Vi står här i startgroparna och vill verkligen komma igång och vaccinera. Hälsocentralerna är förberedda för detta, men det hindrar oss i den utsträckningen att vi inte har tillräckligt med vaccin att tillgå. 

Även Halland har fått sin vaccinationsplan förskjuten. Hallandsposten uppger att den breda allmänheten kommer börja vaccineras vecka 17 i stället för vecka 14 och att allt beräknas vara klart först vecka 28. 

Går inte att nå målen

Som det ser ut nu kan Skåne börja vaccinera fas tre i mitten av april. Åldersgruppen 18-59 år är just nu planerad till att inledas någon gång i maj. Först någon gång i början av juni räknar man med att hela åldersgruppen 65 plus – som ingår i prioritetsgrupp två – ska vara färdigvaccinerad.  

– Det går inte att nå vaccinmålen med de inleveranser vi ser i dag. Jag har väldigt svårt att se att det kommer vara klart till den sista juni, säger Per Hagstam, vaccinsamordnare. 

Leveranserna av vaccin ser kärvt ut under februari och mars för att sedan lätta från april, fortsätter han. 

– Det är frustrerande, vi vill nå ut till de prioriterade riskgrupperna så fort som möjligt.  

En annan anledning till bristen på vaccin är beskedet att Astra Zenecas vaccin bara ska användas på de som är yngre än 65 år. 

– Det är inte visat att det inte fungerar på äldre men det finns för lite underlag där än så länge, det kan komma att ändras. Fram till dess går Astras vaccin till den stora gruppen vård- och omsorgspersonal. 

FHM gav regionen problem 

Något som också påverkat regionernas tidsplan är när Folkhälsomyndigheten gjorde om prioritetsgrupperna och bland annat sänkte åldern från 70 till 65 i den andra gruppen, som då blev större. En förändring som regionerna inte heller fick reda på före den kommunicerades brett.  

– Det blir problem när det kommer så plötsligt och vi får frågor om hur vi ska lösa det regionalt. 

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström har hela tiden hållit fast vid målet att alla över 18 ska ha erbjudits vaccin innan midsommar – kan du även känna att det saknas förståelse för hur era förutsättningar med vaccin faktiskt ser ut nu? 

– Jag vet inte hur man ska uttrycka det. Jag tror att man har lite olika bild av läget beroende på var man befinner sig i verksamheten

– Sedan talar vi kanske om lite olika saker. Ibland låter det som att vi får vaccin i överflöd men det hjälper oss inte mycket nu. Det kommer mycket vaccin och det är gott så, men vi har problem med begränsade leveranser nu. 

Om den brittiska mutationen tar fart i Skåne och smittspridningen därigenom ökar kan det bli en kapplöpning för vaccinationen. 

– Det är svårt att sia om risken för en tredje våg men om den kommer så är det angeläget att så stora delar av riskgrupperna som möjligt är vaccinerade. Ligger vi långt efter kan det bli extra besvärligt. 

Tegnell: ”Vi kan inte vaccinera bort covid-19”

Därför kommer det dröja innan pandemin är över.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!