Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prins Joachim om svåra tiden: ”En icke-sommar”

Så här rapporterade Expressen TV i somras.
Prins Joachim föll ihop i semesterhemmet i slutet av juli. Han hade då drabbats av en blodpropp i hjärnan.Foto: PIERRE VILLARD/SIPA/SHUTTERSTOCK / PIERRE VILLARD/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Kronprins Frederik (till höger) åkte ner till Frankrike för att hälsa på sin lillebror strax efter att han kommit hem från sjukhuset.Foto: Kongehuset

Prins Joachim är uppe på benen igen efter att ha drabbats av en blodpropp i hjärnan i juli. 

Under fredagsmorgonen mötte han pressen utanför sitt nya jobb på danska ambassaden i Paris. 

– Jag måste säga att det här är något jag har sett fram emot otroligt mycket, säger han. 

Det var den 24 juli när prinsen vistades på familjens vinslott i Frankrike, Château de Cayx, som han plötslig sjönk samman. Han hade drabbats av en blodpropp i hjärnan men familjen agerade snabbt och prinsen fördes till ett universitetssjukhus i Toulouse och opererades. 

Sedan dess har han vistats på slottet för att återhämta sig, men nu är han tillbaka på benen. 

Under torsdagen publicerade prinsen en bild på sig själv och hustrun prinsessan Marie med texten ”Tillsammans i Paris. Härligt att det nu är vardag igen”. 

Och under fredagen var det dags för prinsen att påbörja sitt nya jobb som försvarsattaché på den danska ambassaden i Paris. 

Medierna fick hålla sig på avstånd på grund av corona-situationen.Foto: PIERRE VILLARD /SIPA /SHUTTERSTOCK
När prins Joachim närmade sig pressuppbådet utanför ambassaden tog han av sig sitt munskydd.Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / AP TT NYHETSBYRÅN

”Har varit väldigt ivrig”

När prinsen kom gående mot entrén hade han inte på sig något munskydd och förklarade för det samlade medieuppbådet att han inte villa komma närmare på grund av det rådande corona-läget. 

Sedan fick han frågan ”hur mår du”?

– Jag mår bra, svarade prinsen och fortsatte:

– Välkomna till ambassaden som är min nya arbetsplats. Jag måste säga att det här är något jag har sett fram emot otroligt mycket. Framförallt efter den här sommaren, som för mig personligen har varit en icke-sommar. 

Han berättar att han står inför en massa spännande uppgifter för det danska försvarets räkning. 

– Jag har varit väldigt ivrig att komma i gång i lugn och ro och efter läkarnas anvisningar. 

– Nu gläder jag mig åt att få fullborda det som ett helt års intensiva studier här i Paris ska utmynna i. Det är spännande och det är utmanande. 

Sedan önskade han den samlade pressen en trevlig dag. 

– Och så hoppas jag att ni får ta del av lite fin kultur under dagen.

https://www.instagram.com/p/CFPtZ2YAfE9/

Kronprins Frederik är tacksam

Det var tänkt att han skulle börja den 1 september men efter blodproppen fick planerna ändras.  

– Det har hela tiden varit planen att prinsen skulle börja nya jobbet under mitten av september, säger kungahusets kommunikationschef Lene Balleby till Ritzau. 

Men prinsen står under läkarövervakning. Ingenting får gå fel. 

– Efter läkarnas anvisningar kommer det att gå lugnt till under en början. Och det inkluderar hemarbete, vilket går i linje med den generella arbetssituationen i Paris som en följd av covid-19. 

Även för prinsessan Marie kommer livet att återgå till det mer normala. Under fredagen ska hon inviga konstutställningen ”L'Âge d'or de la peinture danoise” (Danska målningens guldålder) på Petit Palais i Paris. 

Kronprins Frederik har också uttalat sig om sin brors sjukdom. 

– Han har haft en allvarlig upplevelse men klarat sig väldigt bra på grund av snabba reaktioner när det hände. Vi kan tacka läkarvetenskapen som vet hur man ska agera i sådana här situationer, har kronprins Frederik berättat i en intervju med tidningen Se og Hør.

Prins Joachim tuffa tid

24 JULI. Prins Joachim faller ihop i semesterhemmet i Sydfrankrike. Han blir akut opererad på universitetssjukhuset i Toulouse. 

25 JULI. Det danska hovet meddelar att prinsen drabbats av en blodpropp i hjärnan men att operationen gått bra. Tillståndet för prinsen är stabilt. 

28 JULI. Goda nyheter från det danska hovet. De meddelar att prins Joachim inte får några bestående men efter blodproppen. 

3 AUGUSTI. Prins Joachim skrivs ut från sjukhuset och åker tillbaka till vinslottet Cayx. 

12 AUGUSTI. Kronprins Frederik besöker sin lillebror i Frankrike. Hovet lägger ut en bild på Instagram där prins Joachim ser ganska medtagen ut men beskrivs vara på bättringsvägen. 

26 AUGUSTI. Hovet meddelar att prinsen skjuter upp starten på nya jobbet som försvarsattaché på den danska ambassaden i Paris. Det var tänkt att han skulle börja den 1 september. 

18 SEPTEMBER. Prins Joachim startar sitt nya jobb på franska ambassaden i Paris. På väg in genom dörrarna möter han pressen och berättar att han nu mår bra. 

TV: Det här är danska kungahuset

Vem är vem i det danska kungahuset?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!