Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pridefesten slog rekord i Malmö

Foto: Fritz Schibli
Foto: Fritz Schibli
Foto: Fritz Schibli
Bild inifrån tåget på väg mot Gustav Adols torgFoto: Privat
1 / 10

Klockan 12 samlades pridefirare på Stortorget i Malmö för att paradera genom staden. Festivaldeltagare, polischefer och en kulturminister. 

Målet är kunskap om HBTQIA, livsglädje – och den stora paradfesten i Folkets park.

Tillsammans slog de rekord - årets Pridetåg i Malmö är det största någonsin.

Pridefestivalen i Malmö har anordnats varje år sedan 1995. Årets festival gick i gång i torsdags och under söndagen är det dags för det som av många betecknas som festivalens absoluta höjdpunkt: Pridetåget och den efterföljande festen i Folkets park i Malmö.

Den här gången slogs sannolikt ett rekord - Pridetåget är det största i Malmö någonsin. Deltagarna dansade, sjöng och utstrålade livsglädje.

– Vi har kommit fram till att det var cirka 12 000 deltagare i tåget, säger Filip Filipek, ordförande i föreningen Malmö Pride.

Det är flera tusen jämfört med året innan, och så har det varit år efter år. Allt fler väljer att gå med i Pridetåget i Malmö.

– Det är ett tecken på ökad respekt för mänskliga rättigheter, säger Filip Filipek.

I Pridetåget gick också många ungdomar vilket Filip anser vara mycket glädjande.

– När jag pratar med människor i 35 till 40-årsåldern berättar de att de aldrig skulle våga göra något sådant när de var unga, säger han.

I dag är synsättet annorlunda.

Numera finns påtagligt många Pridefestivaler i Sverige.

– Jag undrar om inte Sverige är det land i världen som har flest Pridefestivaler, säger Filip Filipek.

Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke är på plats.Foto: Fritz Schibli

Bland de som syntes i tåget var Malmös polischefer Stefan Sintéus och Petra Stenkula. Och Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Malmös polismästare Stefan Sintéus och chefen för grova brott hos polisen i region syd, Petra Stenkula, sluter upp.Foto: Skärmdump

Benjamin Lindsjö, 18, har kommit från Everöd.

– Jag går i tåget för att här kan man vara sig själv utan att få negativa kommentarer. Sen träffar man en massa nya människor.

ENKÄT: Varför går du i Pridetåget?

Benjamin Lindsjö, 18 student, Everöd:– För att här kan man vara sig själv utan att få negativa kommentarer. Sen träffar man en massa nya människor.Foto: Fritz Schibli
Kornelia Wojciechowska, 18, student, Kristianstad:– För att visa att alla är lika värda oavsett kön. Att man går ut oavsett känslor och tittar på känslor oavsett vem man är, jag är en del av denna familj och man stöttar varandra.Foto: Fritz Schibli
Lennart Högborg, 54, personlig assistent, Höllviken:– För att stödja den fria kärleken och framförallt för att det är jävligt roligt. Och att få dansa techno i solkskenet.Foto: Fritz Schibli
Zineb Kadiri, 20, student, Sjöbo och Andreas Svensson, 37, arbetssökande, Sjöbo:– För att jag stolt för den jag är och jag vill fira allas sexualiteter, säger Zineb.– För att folk är olika, säger Andreas.Foto: Fritz Schibli