Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oro över smittan utanför Sverige: ”Inte isolerade”

Så kan spridningen av covid-19 utvecklas framåt.
Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Antalet coronafall ökar i Skåne.
Foto: SHUTTERSTOCK

Antalet smittade med corona ökar i Skåne – den senaste veckan har siffran ökat med 50 procent. 

Det är dock från låga tal och på onsdagens pressträff konstaterade smittskyddsläkaren Eva Melander att det – totalt sett – är ett gott läge i Skåne. 

– Vi kommer inte bli av med det utan det kommer bli som influensan som kommer tillbaka säsong efter säsong och utmanar oss, säger hon. 

Efter några lugna månader visar de senaste veckorna att coronapandemin vänder uppåt i Skåne igen.

Enligt tisdagens siffror har 605 nya fall av covid-19 konstaterats den senaste veckan – att jämföra med 406 fall veckan innan. Det är den högsta siffran sedan slutet på maj.

Ökningen syns tydligt i alla åldersgrupper förutom hos de allra äldsta, 90+. 

Samtidigt menade Eva Melander på onsdagens pressträff att det inte är en dramatisk ökning utan att läget totalt sett är gott i Skåne. Det är också en låg belastning sett till sjukhusinläggningar, framför allt på iva, vilket tyder på att vaccinationen skyddar mot svår sjukdom och död. 

– Det som är oroväckande är om man tittar utanför Sverige i Europa och ännu mer utanför Europa, där pågår en ganska stor smittspridning. Vi lever i en global värld och är inte isolerade från omvärlden, säger hon. 

Uppmanar fler att vaccinera sig 

Angående vaccinationen uppmanade Maria Landgren, vaccinsamordnare, ännu fler att gå och vaccinera sig. Vaccinationstäckningen är hög i de äldre åldersgrupperna men har avstannat runt 70 procent för de yngre än 40 år. 

– Vi behöver en högre jämlik täckning för alla delar av Skåne och i alla åldersgrupper. Det är många som behöver gå och vaccinera sig, säger hon. 

Region Skåne kommer under den här veckan bli färdiga med att ge en tredje dos till särskilda boenden. Samtidigt erbjuds nu alla över 80 år en påfyllnadsdos. 

Se mer: Oron för nya coronamutationen i Storbritannien: ”Kan inte stoppa”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!