Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danskar erbjuds välja Astra-vaccin

Så här fungerar Danmarks coronapass.
Foto: IDA MARIE ODGAARD / EPA RITZAU SCANPIX

Det danska hälsoministeriet kallade under måndagen till pressträff om coronaläget i landet.

Förutom den danske hälsominister Magnus Heunicke (S) medverkade bland andra chefen för Statens Serum Institut Henrik Ullum.

Danmark upplever nu en viss ökning i smittspridningen, till följd av återöppnandet av landet för några veckor sedan.

– Det är helt förväntat och utvecklingen är inte alarmerande, sa Magnus Heunicke under pressmötet.

Enligt hälsominister Magnus Heunicke ser man en viss ökning i smittspridning i Danmark. Detta, menar han dock, är helt enligt förväntningarna då man nyligen återöppnade stora delar av samhället.

– Det är helt förväntat och utvecklingen är inte alarmerande. Det kan vi tacka en massiv testning och vaccinering för, säger han under pressmötet.

Hälsoministern menar också att lokala nedstängningar har haft stor och god effekt.

Ska få välja vaccin

31 procent av danskarna har fått en första vaccinspruta. 17 procent är fullt vaccinerade, enligt Magnus Heunicke.

Enligt Magnus Heunicke kommer danskarna snart att erbjudas att frivilligt vaccineras med det Astra Zeneca och Johnson och Johnson-vaccin som finns i lager, detta förslag är nu ute på en remissrunda.

Danmark fortsätter att satsa hårt på bred testning, under förra veckan genomfördes 500 000 antigentests samt 250 000 pcr-test varje dag.

Lokala nedstängningar

Vaccineringen av danskarna fortskrider, men enligt Søren Brostrøm, chef för hälsoministeriet, har vaccinationsplanen blivit ytterligare en vecka försenad. Han konstaterar dock att antalet personer som blir allvarligt sjuka minskar, endast tio personer intensivvårdas i Region Hovedstaden – något Søren Brostrøm förklarar med att allt fler äldre är fullt vaccinerade.

Smittspridningen i Danmark som helhet ligger nu på cirka 100 smittade på 100 000 personer varje vecka. Men i region Hovedstaden är smittan högre: 160 smittade på 100 000. 

Enligt Anette Lykke Petri, chef för Styrelsen for Patientsikkerhed, öppnar man nu för fler lokala nedstängningar – om smittan ökar till mer än 250 smittade per 100 000 personer över en vecka.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!