Telefonligan lurade äldre på över 300 miljoner

Petra Stenkula, chef för den regionala utredningsenheten i region Syd, berättar om polisens tillslag mot ligorna.
Foto: Louise Camitz
Presskonferensen hålls på Rättscentrum i Malmö.
Foto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

De kriminella nätverken jobbade mer eller mindre heltid med telefonbedrägerier mot äldre.

Från basen i Malmö misstänks de ha kommit över mer än 300 miljoner kronor genom att lura offren med hjälp av bank-ID.

Nyckelpersonerna i ligorna kopplas till flera mord och andra grova brott.

Nu har flera av nätverken sprängts av polisen.

Polisen i region Syd har tagit krafttag mot kriminella nätverk som sysslar med grova telefonbedrägerier, så kallad ”vishing” med hjälp av bank-ID mot äldre.

I samband med flera tillslag mot de olika konstellationerna har flera personer både gripits och dömts.

– Vi har gjort omfattande tillslag mot grova kriminella nätverk här i Malmö, säger Petra Stenkula, chef för regionala underrättelseenheten på en presskonferens om razziorna.

Hon uppskattar att cirka fyra mycket tunga grupperingar av tio i Malmö slagits ut. På Malmöpolisens lista över 200 brottsaktiva sitter i dag 20 häktade för bedrägerier eller andra brott.

– De som finns kvar har fortfarande stor påverkan och dem fortsätter vi att arbeta mot, säger hon till Kvällsposten.

Två grupperingar fällda 

I Malmö har två grupperingar åtalats och fällts. Tre personer sitter för närvarande häktade i Malmö misstänkta för ett stort antal bedrägerier. Två av dem är unga kvinnor som varit verksamma på spanska solkusten.

Ytterligare två åtal går upp i rätten nästa vecka. I det fallet sitter totalt sex personer häktade, hälften män och hälften kvinnor. Ännu en misstänkt är utlämnad till Spanien. 

- Det här är grovt kriminella personer som är mångsysslare inom brottslighet. De sysslar med utpressning, narkotikabrott och våldsbrott. De har inga vanliga jobb, det här är vad de livnär sig på, säger Petra Stenkula. 

LÄS MER: Slarvet som avslöjade bank-ID-bedragarna 

Brotten ska främst utförts i region Syd och Stockholm men brottsoffren, främst äldre, finns i hela Sverige.

– Man riktar in sig på äldre personer som lämnar ifrån sig uppgifter så att man kommer åt deras pengar, säger Petra Stenkula.

Kunde spåra penningströmmarna 

De kriminella nätverken i region Syd består av flera personer som försörjt sig genom bedrägerierna. De flesta av dem är unga, i 20-årsåldern.

Bedragarna har använt sig av kontantkort som de köpt i affärer i Malmö. Efterhand har de bytt kontantkort för att undgå upptäckt. 

Polisens möjligheter att spåra dem har varit mer avancerade och bedragarna har knutits till bedrägerierna bland annat varifrån de ringt och vilka telefoner de använt. 

Efterhand som de kriminella slussat ut pengarna med hjälp av swish och uttag i automater har polisen kunde följa penningströmmarna och spåra de som antingen medvetet eller omedvetet hjälp till.

Ungdomar luras till brott

Under utredningens gång har det framkommit att flera utomstående ungdomar hjälpt till att tvätta pengarna, genom att swisha belopp fram och tillbaka, utan att vart pengarna kommer ifrån.

- De blir uppmanade att ta emot pengar, eller så får de pengar direkt skickade till sig, och ombeds sedan skicka dem vidare. Ibland får de också en slant för besväret, säger Petra Stenkula. 

Många av ungdomarna har inte insett vad att det handlar om penningtvätt, berättar Stefan Larsson, utredningsledare vid region Syd.

– Det kan till exempel vara en tjej som är ihop med en kille och så är de på en fest och någon kompis till honom frågar ”är det någon som kan ta emot 15 000, jag har sålt min moped” och även om hon inte vill det så tar hon trycket och tar emot det, säger Stefan Larsson. 

Inser brottet under förhören

Många förstår först under förhören med polisen att de gjort brottsliga gärningar.

– Man blir ju dömd för penningtvätt då och får en prick i fem år, vilket bland annat ställer till det i framtida yrkesval, säger Stefan Larsson.

Merparten av dem som på olika sätt har hjälpt bedragarna har dock varit medvetna om vad de gjort, säger Stefan Larsson.

– Många av målvakterna som tar emot pengarna lever i samma värld som gärningsmännen och vågar inte säga nej. För gärningsmännen har ett våldskapital, det är ju de som går runt med skyddsväst och har vapen på sig. Du säger inte nej till dem för de har inga spärrar.

Levde lyxliv för äldres pengar

I den härva som polisen avslöjat ingår fyra kriminella nätverk, varav två snart går till åtal, där de inblandade har haft telefonbedrägerier som sin främsta försörjning.

De ska tillsammans ha kommit över minst 300 miljoner kronor i södra Sverige sedan oktober 2017. Offren har blivit av med stora belopp, ofta tömmer bedragarna deras konton.

 – Vissa brottsoffer har blivit av med en halv miljon, säger Petra Stenkula.

Kvällsposten har tidigare berättat om hur bedragarna bland annat lurade en cancersjuk kvinna i 85-årsåldern på två miljoner kronor. Bedragarna levde ett liv i lyx med dyra klockor och resor, samtidigt som de slog sina offers liv i spillror.

LÄS MER: De levde lyxliv – lurade till sig miljoner av cancersjuk kvinna 

Under hösten 2018 tog Noa, Nationella operativa avdelningen, beslutet att bedrägerierna fått en sådan systemhotande omfattning att det klassades som en särskild händelse. 

Ligorna har sedan dess utsatts för intensiva spaningar med hjälp av hemliga tvångsmedel som bland annat hemlig avlyssning. Utredarna kunde tidigt slå fast att tungt kriminella i flera av Malmös narkotikaligor börjat skaffa pengar genom att ägna sig åt vishing, som den här typen av bedrägeri kallas. 

Bland de misstänkta finns bland annat personer som kopplas till den liga vars 21-årige ledare var nära att bli mördad på Drottninggatan i Malmö i somras. 21-åringen är sedan en tid internationellt efterlyst av spansk polis som misstänkt för inblandning i två mord i Spanien.


Så går bedrägeriet till

Bedragaren ringer upp via telefon och utger sig för att vara någon som ska hjälpa dig. Här är några exempel på vad som förekommit bland anmälningarna. 


Bedragaren ringer och påstår sig vara från din bank och säger att du har utsatts för bedrägeri och ska hjälpa dig. Sen behöver du logga in på din internetbank. 


Bedragaren påstår sig vara någon du känner som hamnat i knipa och behöver din hjälp med ett bankärende. 


Bedragaren ringer och säger att du har köpt något och ska leverera det. När du svarar att du inte köpt något säger de att de kopplar dig till banken. 


Bedragaren säger att den ringer från ett datorsupportföretag och ska hjälpa dig med din dator som har fått virus. Sen ber de dig logga in på din internetbank.


Så skyddar du dig mot bedragarna

 Logga aldrig in på ditt mobila bank-ID på uppmaning från någon annan.

 Lämna aldrig ifrån dig några koder från din bankdosa.  

 Betala aldrig pengar till någon du inte har träffat. 

 Spara aldrig dina kortuppgifter på olika hemsidor eller appar.

 Tänk efter, varför tar den här personen kontakt med mig på det här sättet?


Har du fått ett bluffsamtal?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!