”Uppenbar risk att utomstående skadas”

Polisen om skjutningen • Efterfrågar tips: ”Allt är av intresse”
Tre personer skadades i skottlossningen i Gamlegården på tisdagskvällen.
Foto: JENS CHRISTIAN
Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen i region syd.
Foto: JENS CHRISTIAN
Polisen har inlett en särskild händelse för att stävja våldet i Kristianstad.
Foto: JENS CHRISTIAN

Tre tonåringar har gripits misstänkta för skottlossningen i Kristianstad där en kvinna och två män skadades allvarligt på tisdagskvällen.

Polisen söker nu vittnesuppgifter om gärningsmännen – som ska ha färdats på moped.

Skjutningen ägde rum mitt på ljusa dagen när många personer befann sig i området.

– Det är en uppenbar risk att utomstående skadas. Det är extremt allvarligt, säger Anders Olofsson, chef för lokalpolisområde Kristianstad.

Det är förmiddag dagen efter skottlossningen och butikerna inne på Gamlegården centrum börjar sakteligen öppna upp igen. 

AB Kristianstadsbyggen som äger fastigheten är på plats för att bland annat laga fasaden efter skotthålen. Delar av panelen byts ut och hålen i muren spacklas igen.

– Vi lagar så fort som möjligt för att folk inte ska ta kort och ta hem troféer, säger Evert som jobbar för AB Kristianstadsbyggen.

Han berättar att det är första gången han skickats ut på den här typen av uppdrag.

Tre personer träffades av skotten

Två män i 20- och 30-årsåldern och en kvinna i 60-årsåldern vårdas i nuläget för allvarliga skador efter skottlossningen i området Gamlegården i Kristianstad.

Larmet kom in till polisen klockan 15.44 under tisdagen då flera i området hört höga smällar. När polisen kom till platsen hittades flera skadade personer på olika platser i närheten av köpcentret.

En av de skadade lyckades polisen stoppa i en privat bil som var på väg från platsen, uppger polisen.

”Likgiltighet och hänsynslöshet”

På en pressträff på onsdagen efter säger polisen att man ser oerhört allvarligt på skottlossningen, som skedde mitt på ljusa dagen när det var mycket folk i rörelse i området.

– Vi ser nationellt att det finns en likgiltighet och hänsynslöshet mot att tredje part drabbas. Det ser jag som oerhört allvarligt. Det är en uppenbar risk att utomstående skadas, säger Anders Olofsson. Det är extremt allvarligt, chef för lokalpolisområde Kristianstad.

Tre män har gripits skäligen misstänkta för försök till mord. De är alla under 18 år men har fyllt 15 år, bekräftar polisen.

– Det behöver inte vara så att alla tre avlossat skott, men de är misstänkta för att i tillsammans och i samråd ha begått brottet, säger Pernilla Åström, förundersökningsledare i fallet.

Erika Wetterlöf, utredare vid polisen, och Anders Olofsson, chef för lokalpolisområde Kristianstad.
Foto: Jens Christian

Skottlossning dagen innan

– Det kom tidigt uppgifter om att gärningsmän kommit och lämnat på moped eller motorcykel. Vi eftersöker iakttagelser kring händelser, som kan ha sett personer på moped eller motorcykel i området, säger Erika Wetterlöf, utredare vid polisen, på en pressträff.

Även kvällen innan var det en annan skottlossning i samma område i Kristianstad. Den gången hittades ingen skadad person, men polisen gjorde efteråt fynd som tydde på att en skottlossning ägt rum.

På tisdagskvällen inledde polisen en särskild händelse för att bryta den ”pågående våldseskaleringen”.

– Det är ingen tvekan om att Gamlegården är ett av områdena där vi haft mest problem i Kristianstad. Det som hänt nu är ett oerhört bakslag men rent generellt har vi sett positiva tendenser den senaste tiden, säger Anders Olofsson, chef för lokalpolisområde Kristianstad, på en pressträff på onsdagen.

”Det här är mitt hem”

Det börjar bli lite mer rörelse utanför köpcentret igen runt lunchtid. Några ska in på matbutiken och handla, andra slår sig ner inne på pizzerian intill.

På bänkarna utanför sitter några män i 20-30-årsåldern. De berättar att de brukar hänga här ibland – träffa vänner. I dag känns det dock inte lika tryggt här, berättar en av männen. 

– Men vart ska jag gå, ska jag flyga i väg? Det här är mitt hem, säger mannen som vill vara anonym.

Precis som vännerna på bänken är han besviken på det som hände – särskilt att någonting sådant här får ske på allmän plats där oskyldiga vistas, säger han.

– Det var fel gjort, jag tycker de som gjorde det är idioter.

TV: Boende efter skjutningen i Kristianstad: ”Jag flyttar inte”

Ingrid Svensson har bott i Gamlegården i 30 år och är inte förvånad över skjutningen, men känner sig inte heller otrygg

Expressen på plats: ”Tre personer skadades allvarligt” 

Expressens reporter Thea Mossige-Norheim på plats i Kristianstad
Tre tonåringar är gripna

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!