Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Serievåldtäktsman jagas: "Jättefarlig"

Häktades. Mannen från Kalmar häktades i sin frånvaro vid tingsrätten i Örebro i fredags.Foto: LISA MATTISSON

En man i 40-årsåldern från Kalmar har häktats i sin frånvaro misstänkt för flera fall av grov våldtäkt, skriver Barometern. 

Mannen är tidigare dömd för liknande brott.

– Han är jättefarlig och har hög återfallsrisk, säger Jonas Lennestål, expert på sexuellt våld till TT.

Den misstänkte mannen häktades vid Örebro tingsrätt i fredags som misstänkt för fyra fall av grov våldtäkt samt ett fall av olaga frihetsberövande, skriver tidningen.

Enligt uppgift är mannen skriven i Kalmar kommun men det finns ingen uppgift om att han befinner sig där. 

– Jag skulle inte säga det om det var så, vi går inte ut med var misstänkta eventuellt kan befinna sig. Men vi har inte gripit honom, så mycket kan jag säga, säger jourhavande förundersökningsledare Bo Olsson till Barometern på måndagen.

Anhölls i sin frånvaro

Omständigheterna kring brotten mannen nu misstänks för är inte kända i detalj, men enligt Barometern ska brotten ha inträffat under perioden 17-19 maj i år, även det olaga frihetsberövandet ska ha skett under samma tidsrymd.

Enligt TT Nyhetsbyrån har brotten han jagas för koppling både till Örebroområdet men också till andra platser i Sverige.

– Det är en pågående utredning och jag kan tyvärr inte säga någonting om ärendet, säger kammaråklagare Christine Chi till Barometern.

Hon vill inte säga något om hur många brottsoffer det handlar om eller var någonstans i Sverige mannen söks.

Mannen anhölls i sin frånvaro den 19 maj.

Tidigare dömd för sexbrott

Den nu häktade mannen har dömts till fängelse för sexbrott tidigare. 

År 2003 dömdes han till sju års fängelse för grov våldtäkt och sexuellt utnyttjande av minderårig.

Sex år senare, 2009, dömdes han för att ha våldtagit två unga flickor under en 16 timmar lång mardrömsresa mellan Hultsfred och Linköping. I förhör då berättade han att han hade funderingar på att mörda flickorna för att han ville bli dömd till livstidsfängelse eftersom han inte klarade av att leva i frihet, rapporterar TT.

Nekar till anklagelserna

Psykologen Jonas Lennestål vid kriminalvården är expert på sexuellt våld och känner till mannen Han säger att mannen är "jättefarlig" och har hög risk för att återfalla i brott.

– När en sådan här person är på fri fot och känner sig förföljd och inte har något att förlora så höjs också risken för att han utför något mer brott, säger han till TT men understryker att de allra flesta sexualbrottslingarna inte återfaller i brott.

Enligt mannens advokat nekar han till de nya anklagelserna.

 

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.