Så ska poliskåren arbeta efter Operation Rimfrost

Antalet skjutna är kvar på samma nivå som tidigare
Stefan Hector, nationell kommenderingschef Rimfrost.
Foto: JOHAN NILSSON/TT
Stefan Sintéus, regional kommenderingschef Rimfrost syd.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Polisens Operation Rimfrost avslutas inom kort – men antalet skjutningar ligger nationellt på samma nivå som tidigare. 

Men trots det säger Stefan Hector, nationell kommenderingschef för Rimfrost, att polisen har förhindrat våldsbrott. 

På onsdagsförmiddagen hölls en presskonferens i Malmö. Stefan Hector, nationell kommenderingschef för Rimfrost presenterade statistisk på skjutningar och sprängningar under de senaste månaderna.

– Antalet skjutningar och avlidna ligger på ungefär samma nivå som tidigare år, säger han.

Stefan Hector beskriver våldet i Sverige: 

– Det finns en stark förväntansbild inom kriminella nätverk. Har man en tolerant hållning kommer man nedvärderas, man förväntar sig helt enkelt våld, säger han.

Stefan Hector berättar att syftet med Operation Rimfrost är att hantera kriminaliteten snarare än att lösa den.

– Det finns en del problem som inte kan lösas men som kan hanteras. Kriminalitet är att betrakta som ett resistent problem. Kriminalitet kommer alltid finnas. Satsningen syftar till att hantera problemet snarare än att lösa det, det är en realistisk ansats, säger Stefan Hector.

– Jag vågar påstå att vi har förhindrat våldbrott, det är en sammanfattning av satsningen nationellt, säger han.

”Problembilden har minskat”

Stefan Sintéus, regional kommenderingschef Rimfrost syd, berättar om operationen på regional nivå.

– Förra året har det varit 18 stycken skjutningar, med fyra avlidna. I år har det varit fyra skjutningar i Malmö och två personer avled, säger Stefan Sintéus.

Stefan Sintéus berättar att stora mängder cannabis och kokain har hittats i Malmö. Han berättar att kokainmissbruket ändå är lägre jämfört med andra städer i Europa.

En trygghetsmätning genomfördes mellan 27 februari och 15 april. Enkäten skickades till 16 800 personer varav 57,7 procent svarade. Trygghetsmätningen gäller för fem skånska kommuner; Malmö, Helsingborg, Hässleholm, Landskrona och Kristianstad.

– Problembilden har minskat. Det är positivt för oss, vi känner att vi har lyckats med då vi ligger nu i samma nivå med 2015, innan vi fick vågen av sprängningar, säger Stefan Sintéus.

– I Malmö generellt har problemen minskat, vi ligger i samma nivå som 2015. Utsattheten är så låg som för 20 år sedan. Vi vill förbättra vårt arbete kring Möllevången och Folkets park, säger Stefan Sintéus.

Regionala satsningen fortsätter

Även om trenden är positiv och tryggheten ökar upplever fortfarande många otrygghet på sena kvällar i Malmö, berättar Stefan Sintéus.

Nationella satsningen Operation Rimfrost håller på till den 14 juli. Nu berättar Stefan Sintéus att region Syd kommer fortsätta med liknande satsning i framtiden. 

– Modellen Rimfrost ska leva kvar. Vi kommer att fortsätta med regionala satsningen Rimfrost efter att nationella satsningen tar slut till sommaren vilket jag kommer ansvara för. Vi kommer fortsätta driva lokala och regionala satsningar för att hantera brottsligheten i regionen, säger han.

Skjutningarna har halverats i Malmö, men nationellt sett är inte resultatet lika framgångsrikt.
Det här är Operation Rimfrost - sammanfattat på en minut av reportern Anna Larsson

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!