Tonåriga trädvandaler utreds för fler dåd

Polisen gjorde ett stort pådrag och hade mycket personal på plats vid Kungshällastigen.
Foto: MIKAEL NILSSON

Polisen grep på måndagskvällen tre tonårspojkar som hade blivit sedda när de skalade bark av träd på Kungshällastigen i Malmö.

Alla tre fördes till polishuset som misstänkta för skadegörelse. Polisen ska utreda om de även kan misstänkas för övriga fall av liknande skadegörelse i Malmö.

Senare under kvällen släptes pojkarna innan förhör hade hunnit hållas. I nuläget misstänkts pojkarna bara för måndagens vandalisering, men polisen utreder koppling till tidigare fall.

Över 200 träd på allmän mark har vandaliserats på senare tid. 

Attackerna mot träden i Malmö startade i november och har bland annat skett vid Gamla kyrkogården samt Pildammsparken, Kungsparken och Slottsparken.

– Alla skadorna är likadana. Man har huggit i barken, men inte ringbarkat utan det är fläckvisa skador på 30- 40 centimeter med 15 centimeters bredd, har Mattias Thelander, landskapsingenjör på Malmös fastighets- och gatukontor, sagt till TT. 

Vid 20-tiden på måndagskvällen fick polisen larm om att tre tonårspojkar höll på att skala av barken på träd vid Kungshällastigen.

Skadorna liknar de på alla andra träd som vandaliserats i Malmö under vintern.
Foto: MIKAEL NILSSON
Skadorna dokumenterades noga för att kunna jämföras med andra trädskador som vållats i Malmö.
Foto: MIKAEL NILSSON

Stort polispådrag

Ett stort antal polispatruller skickades till området. Tre pojkar i tonåren greps. Skador kunde konstateras på ett antal träd på platsen.

– Pojkarna greps inte på bar gärning men befann sig i närområdet, säger Evelina Olsson vid ledningscentralen för polisen i region Syd.

Evelina Olsson ville inte säga om polisen hade kunnat ta några verktyg i beslag i samband med att de tre pojkarna greps.

Polisen ville på måndagskvällen inte ha någon uppfattning om huruvida de tre pojkarna kunde misstänkas även för andra fall av trädvandalisering som drabbat Malmö under vintern

Ska utredas vidare

– Utredningen får visa om de kan knytas till något annat fall av skadegörelse, säger Evelina Olsson.

Pojkarna är alla födda 05. De släpptes senare på kvällen innan förhör hade hållits med dem

– I och med deras ålder släppte åklagaren dem innan förhör, säger Jonas Selin, inre befäl vid Malmöpolisen, till Sydsvenskan.

De är fortfarande misstänkta.  

Polisen har under vintern kontaktat gärningsmannaprofilgruppen på Nationella operativa avdelningen, Noa, för att få hjälp att hitta trädvandalerna. Men polisen i Malmös presstalesperson, Nils Norlin, vill inte gå in på detalj om de gripna ungdomarna stämmer in på gärningsmannaprofilen. 

SVT-profilen John Taylor tror inte att de misstänkta ungdomarna utför de tidigare dåden
Foto: SVT

John Taylor, trädgårdsmästaren som syns i SVT:s ”Trädgårdstider”, spekulerar i att måndagens vandalisering bara rör sig om ”copycats”.

– Jag vill inte leka polis, men tre pojkar som angripit en dunge ute i Bunkeflo känns inte som personer som hade kunnat attackera strategiskt utvalda träd mitt i stan. Men jag litar på att polisen har bra koll.

Han har själv jobbat inom kommunen och har vänner och kolleger som jobbar kvar. 

– Vi är naturligtvis ledsna, det är många av oss som har satt de här träden. Och träd är viktigt för en stad, vi älskar våra träd. Dessutom har vi skattebetalare lagt ner ganska mycket pengar på dem. 

Ännu inga förhör 

Polisen har ännu inte förhört de 15 åriga pojkarna och deras inställning till brottet är fortfarande okänt. 

– Vi uppmanar fortfarande allmänheten att hålla utkik efter avvikande beteende, säger Malmöpolisens presstalesperson, Nils Norling.

TV: Se när reportern sorterar reklam i en timme

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!