Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Plötslig ishalka i Syd – stora trafikproblem

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
ARKIVBILD. Bilden är inte ifrån ovädret under måndagen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
ARKIVBILD. Bilden är inte ifrån ovädret under måndagen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

SMHI varnar för plötslig ishalka i stora delar av södra Sverige.

Den kraftiga blåsten i kombination med det snöblandade regnet orsakar stora trafikproblem. 

Bland annat har en personbil kolliderat med två lösspringande hästar i Tingsryd.

Flera tåg i Skåne samt Blekinge har ställts in under stora delar av måndagen. 

DIREKTRAPPORT: Följ ovädret

SMHI har gått ut med en gul varning gällande plötslig ishalka över stora delar av Småland, östra Halland, Blekinge och nordöstra Skåne.

Enligt SMHI rör det sig om regn eller snöblandat regn som riskerar att frysa på vägarna. Samtidigt är räddningstjänsten hårt pressad, enligt polisen.

Klockan 06.20 under måndagsmorgonen larmades polis, räddningstjänst och ambulans till länsväg 1120 vid Långaryd i Tingsryds kommun. Där ska en personbil och två lösspringande hästar kolliderat. Skadeläget de på inblandade personerna och djuren är oklart. 

– Det kan vara kopplat till vädret i och med att de verkar ha kommit ut från hagen, säger Patric Fors, polisens presstalesperson i region Syd. 

Polisen: Ge er inte ut

Klockan 06.34 larmades samma insatser till länsväg 663 i Älmhults kommun där ett träd blåst omkull över vägen och en personbil därefter kört in i det. Ingen har skadats i samband med olyckan. 

En liknande olycka inträffade drygt en timme senare i Hässleholms kommun på länsväg 2111 utanför Hästveda. En bil körde där in i ett träd som låg över vägen, ingen ska vara skadad vid den olyckan heller. 

På riksväg 21, strax utanför Hässleholm, har två personbilar kolliderat. Enligt polisen är det mycket halt på vägen. Skadeläget på de inblandade är okänt. 

Flera vägar i Skåne, Blekinge, Kronoberg, Kalmar och Halland är påverkade eller har påverkats av ovädret. Bland annat har det rört sig om väg 117 i Vittsjö, E22 på flera platser och riksväg 30, söder om Lammhult. 

”Mörkertalet på avstängda vägar för det mindre vägnätet är stort på grund av mycket händelser under natten”, skriver polisen på sin hemsida. 

De kraftiga vindarna och ishalkan gör att polisen vill uppmana allmänheten till försiktighet i trafiken. Bland annat ska alla som inte måste ut i trafiken helst stanna hemma. 

Inställda tåg

Skånetrafiken har valt att ställa in flera tågsträckor på grund av väderleken. Det rör sig om samtliga Öresundståg mellan Kristianstad och Karlskrona och pågatågen mellan Ystad och Simrishamn, Eslöv och Helsingborg samt Kristianstad och Karlshamn. 

Stoppen kan pågå till och med 16.00 under måndagseftermiddagen. Bussar ersätter sträckorna i begränsad utsträckning. 

Ett område med hårda vindar har rört sig över Sverige under natten. Det har inträffat återkommande strömavbrott i områden där det blåser kraftigt och träd har fallit över ledningar. Sammanlagt hade elbolagen Eon, Ellevio och Vattenfall 25 000 strömlösa kunder vid 04.30-tiden på måndagsmorgonen, bland annat i Värmland, Halland, Västra Götaland och Östergötland, rapporterar TT. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!