Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Madsens vändning – efter möte med advokaten

Ubåtsägaren Peter Madsen.
Foto: BAX LINDHARDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Försvarsmaktens flygplan som används i sökandet tillhör hemvärnet och är av modellen Defender.
Foto: Peo Möller
Ubåten är bärgad, men av Kim Wall finns det inga spår.
Foto: ANDERS VALDSTED / AFP SCANPIX DENMARK
Försvunna svenskan Kim Wall.
Foto: TOM WALL /TT / TT NYHETSBYRÅN

Peter Madsens ubåt sänktes avsiktligt utanför Köpenhamn, enligt den danska polisen. Han sitter häktad misstänkt för att ha orsakat den svenska journalisten Kim Walls död. 

"Min klient vill bara samarbeta med polisen", skriver hans advokat i ett sms till Expressen.

I dag efterlystes hon som försvunnen person internationellt. 

Peter Madsen sitter häktad misstänkt för vad som på danska kallas för "oaktsam mansdrab" på den försvunna svenska journalisten Kim Wall, 30. 

Han försvaras av advokat Betina Hald Engmark. "Jag kan inte uttala mig om min klients redogörelse till polisen. Min klient vill bara samarbeta med polisen", skriver hon i ett sms till Expressen. 

Efter att ha åkt med Peter Madsen i hans ubåt för att göra ett reportage är Kim Wall spårlöst försvunnen sedan natten mellan torsdag och fredag. Hon vinkades av vid Refshaleøen i Köpenhamn vid 19-tiden på torsdagskvällen, men vad som hänt därefter är en gåta.

"Internationellt efterlyst"

Under fredagen upprättade polisen i Sverige en anmälan om försvunnen person vad gäller Kim Wall, efter att hennes anhöriga slagit larm. Under måndagen utökades efterlysningen till att omfatta hela världen. 

– Hon blev i dag måndag internationellt efterlyst. Det innebär att hon finns i systemet och det blir en markering om exempelvis hennes pass används, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i region Syd. 

– Om efterlysta försvunna personer påträffas anmodas de att ta kontakt med sina anhöriga.

Inget aktivt sök från Sverige

På måndagen uppgav dansk polis att undersökningen visat att ubåten sänktes avsiktligt. Undersökningen är gjord tillsammans med experter från danska Försvarsmakten. Båten sjönk som en följd av en avsiktlig handling, uppger polisen.

"En betydande mängd elektronik från farkosten har säkrats och skickats vidare för vidare undersökning för att möjliggöra en rekonstruktion av ubåtens rutt och tidslinje för färden", skriver Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande.

Polisens pressmeddelande.
Foto: SKÄRMDUMP

Polisen är mer eller mindre klara med den tekniska undersökningen, men att analysera svaren är något som kommer ta tid.

"Utredningen har visat att Peter Madsen, som för närvarande befinner sig i häkte, vid flera tillfällen har tagit med intresserade personer för färd i ubåten. Polisen vill prata med alla som har färdats i ubåten med Peter Madsen för att kunna bestämma vart dessa resor normalt går och hur de såg ut", skriver polisen, som även samlar in information från fartyg som seglade genom Öresund den kvällen och natten som ubåten försvann.

Polisen får hjälp från försvaret

Det pågår nu ett stort sökpådrag efter försvunna Wall och på måndagen inledde Köpenhamnspolisen även diskussioner med den svenska polisen om att eftersöka henne i svenska vatten. Detta baserat på strömmarna som gått genom området sedan torsdagen.

I sökandet efter henne deltar under måndagen även en enhet från det danska försvaret.

– Det är ett polisiärt ärende, men vi understödjer i dag polisen med ett flygplan i sökandet efter den försvunna svenska journalisten Kim Wall, säger en representant vid det danska försvaret till Expressen.

Försvarsmaktens flygplan som används tillhör hemvärnet och är av modellen Defender.

Danska försvaret har även ställt dykare och expertis på ubåtar till polisens förfogande, skriver Aftonbladet. 

Sökandet efter Kim Wall leds av dansk polis, men svensk polis följer arbetet. 

– Svensk polis har i nuläget ingen verksamhet där vi är involverade i det här sökarbetet. Men vi står i kontakt med dansk polis och vi erbjuder oss självklart att delta och våra tjänster om de behöver söka på svensk mark eller vatten, säger Anna Göransson.

– Vi kommer att ha fortsatt dialog med dansk polis under dagen.

Vilka resurser kan ni bidra med vid en förfrågan?

– Det kan vara dykare och polishelikopter. Kustbevakningen är vår förlängda arm, kan man säga. 

Efterlyser ubåtsresenärer

Danska polisen har gått ut med efterlysning av människor som färdats i u-båten för att ta reda på vart färderna brukade gå och har även uppmanat båtsresenärer som vistats i vattnen vid tiden för försvinnandet att höra av sig. 

– Observationr från 21.30 fram till midnatt är speciellt intressant, eftersom under den tiden så var Nautilus antagligen lokaliserad i de södra delarna av Öresund. Likaså frn midnatt fredagen den 11:e augusti till fredag vid 10.30 på morgonen där Nautilus var observerad när Drogden fyrhus.

"Vi undersöker det här"

– Det är en väldigt ovanlig insats, det här. Det är ett som är säkert. Det är inte ofta vi eftersöker människor i vattnet, sa Ole Theil Sørensen, vakthavande befäl vid danska försvarets operationscenter, till Expressen under söndagen.

Peter Madsen häktades i lördags och i samband med häktningsförhandlingen meddelade Peter Madsen via sin advokat att han hade något som han ville berätta för pressen.


LÄS MER: Misstänkte Peter Madsen vill förklara sig


Men det stoppades av domaren.

Förhandlingen hölls i stället inför stängda dörrar. 

– Det är sant att han inte hade haft något emot att prata med pressen, men han förstår också att polisen måste genomföra utredningen utan att bli störda, sa advokaten Betina Hald Engmark efteråt.

Ubåten har nu undersökts.
Foto: Christian Örnberg

Ändrade sin historia

Till polisen och i en kort tv-intervju har Peter Madsen tidigare sagt:

– Jag släppte av henne på Refshaleøen 22.30.


LÄS MER: Sista timmarna innan Kim Wall, 30, försvann


Men vid en blixtinkallad pressträff på söndagen gick polisen ut och berättade att Peter Madsen i förhör kommit med olika förklaringar till vad som hänt.

– Det är riktigt att vi har fått en annan förklaring, sa Jens Möller, chef för Köpenhamnspolisens mordenhet, på pressträffen.

Kustbevakningen patrullerade under helgen området kring platsen där ubåten hittades. Polisens sökarbete fortsätter under måndagen.
Foto: PEO MÖLLER

Accepterar häktning

Men mer än så vill han inte säga – och nu har också Peter Madsen ändrat sin inställning till vad som allmänheten ska få ta del av.

Det berättar advokaten Betina Hald Engmark för danska TV2.

– Jag har haft ett möte med min klient på söndagen och vi har beslutat att inte säga mera, säger Betina Hald Engmark till TV2.

Enligt advokaten nekar Peter Madsen fortfarande till brott, men accepterar häktningen på 24 dagar. Beslutet kommer inte att överklagas, enligt danska TV2.

Försvarsmaktens flygplan som används i sökandet tillhör hemvärnet och är av modellen Defender.
Foto: Peo Moller

Ilskna sms:et

Ubåten som Peter Madsen och Kim Wall färdades i är hans tredje egenbyggda. Det tog honom tre år att bygga den och till sin hjälp hade han 24 medarbetare – den ska ha kostat omkring 1,8 miljoner svenska kronor. För bara några år sedan utspelade sig en ägarkonflikt kring ubåten då ubåtsföreningen UC3 Nautilus låg i fejd med Peter Madsen om fartyget.

Enligt Ekstrabladet hade ägandet överförts till organisationen som skulle renovera den, men Madsen äganderätten tillföll Madsen efter det infekterade bråket. Peter Madsen, som var hedersmedlem, skrev bland annat sms till två av styrelsemedlemmarna, enligt föreningens hemsida:

"Du ska nog tänka på att det är så att det vilar en förbannelse över Nautilus. Den förbannelsen är jag. Det kommer inte bli lugnt på Nautilus så länge jag finns", citerar UC3 Nautilus sms:et på sin hemsida.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!