Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen: Mordoffrets Volvo kördes utomlands

Passerade över Öresundsbron fem dagar efter mordet.
Den mördade Gert-Inge Bertinsson i MarkarydFoto: Polisen
Kroppen efter Gert-Inge Bertinsson hittades i ett skogsområde utanför Markaryd.Foto: PEO MÖLLER / LOCALEYES
Den aktuella bilen, en Volvo XC 90, är fortfarande försvunnen.Foto: Polisen

Den försvunna Volvon som sätts i samband med mordet på 70-årige Gert-Inge Bertinsson i Markaryd kördes över Öresundsbron fem dagar efter mordet.

Den uppgiften går polisen nu ut med. Samtidigt efterlyser man fler tips i ärendet så även den den misstänkte Oleksandr Traiduk, 47, kan gripas. 

Uppgifterna om var Gert-Inge Bertinssons Volvo XC 90 tagit vägen har varit få. Polisen har efterlyst uppgifter i ärendet.

Yaroslav Lavryniv, 48, och Oleksandr Traiduk, 47Foto: Polisen

Nu bekräftar polisen att bilen setts lämna Sverige på kvällen den 5 augusti - alltså fem dagar efter mordet.

Det var den 31 juli som Gert-Inge Bertinsson från Markaryd i Småland gav sig i väg på ett frisörbesök i Markaryd.

Meningen var att han skulle kört hem till bostaden efter besöket. Men Bertinsson kom aldrig hem till sin sambo och efterlystes senare av sin familj.

Den 10 augusti hittades Gert-Inge Bertinsson död i ett skogsparti i Markaryd kommun, mördad.

Misstankarna riktades snart mot två ukrainska män som anlänt till Sverige kort innan försvinnandet. De häktades i sin frånvaro misstänkta för att ha mördat Gert-Inge och sedan stulit hans bil.

Fångades på bild

Efter Gert-Inge Bertinssons död i Markaryd fångades Oleksandr Traiduk senare på bild när han försökte använda mordoffrets bankkort för att ta ut pengar vid en bankomat i Stockholm.

Ukrainarnas färd i Gert-Inge Bertinssons stulna Volvo XC90 – som alltjämt är försvunnen – fortsatte norrut till byn Adak i Västerbotten, där de nekades jobb som bärplockare.

I utredningen sitter redan den ukrainska medborgaren, Yaroslav Lavryniv, 48, häktad för inblandning i mordet.

Mannen greps i Tyskland och utlämnades till Sverige efter en domstolsförhandling i Tyskland. Den misstänkte har hela tiden nekat till inblandning i mordet.

En andra gärningsman, Oleksandr Traiduk, har samtidigt efterlysts av polisen. Polisen tror att han befinner utanför Sveriges gränser.

Syntes på övervakningskamera

Vart Gert-Inge Bertinssons Volvo tagit vägen fanns länge inga uppgifter om.

Nu bekräftar dock polisen i Kronoberg att bilen blev fotograferad av en övervakningskamera när den passerade ut från Sverige vid 21.30-tiden den 5 augusti i år.

Bilen var falskskyltad vid överfarten till Danmark och polisens teori är att bilen efter inresa till Tyskland försetts med ytterligare andra skyltar.

Den 20 augusti greps den man som redan sitter häktad i Sverige på en motorväg i Tyskland.

Den nu efterlyste Traiduk är internationellt efterlyst och brotten han misstänks för är mord, tillgrepp av fortskaffningsmedel och försök till kortbedrägeri.

Tips om den efterlyste kan lämnas till polisen på telefon 114 14.

JAKTEN PÅ GERT-INGES MÖRDARE

• 70-årige Gert-Inge Bertinsson försvann på eftermiddagen den 31 juli efter att han besökt sin frisör i centrala Markaryd. När inte hade kommit hem klockan 23 slog anhöriga larm till polisen.

• Dagen därpå sökte ett polispådrag efter honom med hund och helikopter. På kvällen gick polisen ut med en efterlysning på Gert-Inge och hans bil, en Volvo XC 90.

• Den 5 augusti försökte en av de misstänkta flera gånger förgäves ta ut pengar med Gert-Inge Bertinssons bankkort i en uttagsautomat på Fridhemsplan i Stockholm.

• Den 10 augusti hittade en orienterare en kropp i ett skogsparti utmed E4 i Hannabad, ungefär en mil från Gert-Inges hem. Brottsrubriceringen ändrades då till mord.

• Den 13 augusti anhölls de ukrainska medborgarna Oleksandr Traiduk, 47, och Yaroslav Lavryniv, 48, som misstänkta för mord. Dagen därpå häktades de i sin frånvaro och efterlystes internationellt.

• Tisdagen den 20 augusti greps Yaroslav Lavryniv på motorväg 13 söder om Berlin i Tyskland, nära Mittenwalde, där han satt ensam och helt passiv på ett vägräcke.

• Den 23 augusti meddelade polisen att kroppen som hittats nästan två veckor tidigare nu definitivt hade identifierats som den försvunne Gert-Inge Bertinsson.

Gert-Inge Bertinsson hittades död den tionde augusti. En av de misstänkta mördarna har lagt ut bilder på sociala medier – där han syns med vapen.