Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Filmen som avslöjar utpekad gängledare

Filmerna inifrån Malmös undre värld
När polisen gjorde husrannsakan i en av männens bostäder hittades alla kontanterna.
Foto: Polisen
I en av de dömdas mobiltelefoner fanns en film som avslöjade sedelhanteringen.
Foto: Polisen

Männen levde på samhällets skuggsida och hanterade så mycket svarta pengar att de behövde sedelräknare för att klara jobbet.

Men de föll till sist på eget misstag – efter att ha spelat in en film på sin egen mobiltelefon.

På tisdagen dömdes tre män av Malmö tingsrätt. Huvudmannen, en utpekad gängledare, döms för både grovt penningbrott och narkotikabrott.

Filmbilderna verkade tala sitt tydliga språk. Brottsmisstänkta män sitter och hanterar stora summor i kontanter. De har till och med en elektrisk sedelräknare.

– Vi kan utgå från att det är brottspengar, sa åklagaren Magnus Pettersson som krävde ett och ett halvt års fängelse.

Polisens analytiker uppskattade att filmbilderna med 500-kronorssedlar i buntar med gummiband om visade totalt omkring 700 000 kronor.

Åklagaren Magnus Pettersson var säker på sin sak – att det handlade om brottspengar.

– Kommer de inte från narkotikaförsäljning så kommer de från utpressning. Jag har yrkat på fängelse, och en påföljd som inte är under ett år och sex månader.

Greps på bar gärning

De fyra männen är i åldern 24–29 år och greps vid Södervärnskolan i Malmö på kvällen den 2 mars i år när de misstänktes sälja knark. 

På marken intill männen hittades påsar med knappt 400 gram cannabis. Men det största fyndet gjordes vid en husrannsakan i en bostad vid Möllevången.

Där hittades sammanlagt 439 850 svenska kronor och 395 euro i kontanter, plus två Rolexklockor värda 515 000 kronor.

400 000 kronor av pengarna fanns i en Louis Vuitton-låda, som var placerad i en garderob i ett av sovrummen. Där var fyra sedelbuntar med 500-kronorssedlar som var ihopsatta med gummiband. Tre av buntarna innehöll 100 000 kr vardera och en bunt innehöll 101 500 kr.

Där fanns också ett flertal handskrivna lappar med listor över vem som var skyldig hur mycket pengar. Polisen misstänkte direkt att det rörde sig om knarkskulder som 29-åringen tänkt driva in.

Enligt tingsrätten disponerade 29-åringen lägenheten, utan att vara skriven där. När han greps försökte han kasta ifrån sig nyckeln i hopp om att där inte skulle göras husrannsakan.  

Den huvudåtalade 29-åringen är mycket välkänd av Malmöpolisen och har förekommit i utredningar av mord, sprängningar och annat.

Mannen har enligt polisens kartläggning haft en ledande roll i ett av de nätverk som ligger bakom det grova våldet i Malmö.

Han har växt upp i en familj med tolv barn, där flera av syskonen förekommer i utredningar om grova brott. Hälften av syskonen är någon gång dömda. Familjen är ursprungligen från Afghanistan och driver även företag.

Mer tid i häktescellen

Enligt Sydsvenskan har huvudmannen under de senaste tre åren tillbringat mer tid i häktesceller än på Malmös gator.

2017 häktades 29-åringen misstänkt för att ha anstiftat mordet på sin svåger. Men 29-åringen frikändes senare och släpptes på fri fot.

29-åringen har även kopplats till en rad sprängdåd som inträffat i Malmö. På vinden i ett hyreshus på Lönngården påträffades över ett kilo sprängdeg, två k-pistar – och 2 296 skarpa patroner.

Men mannen har mer eller mindre gått fri hela tiden. Samtidigt har polisen hållit honom under sträng uppsikt.

Den här gången åtalades han för narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott. Han har nekat till anklagelserna – liksom de andra tre männen.

Filmbilder från en av de åtalades mobiltelefoner visar dock hur stora summor pengar räknas med hjälp av en elektrisk sedelräknare av den modell som brukar finnas på bankkontor.

Räknar pengar

På några av filmerna syns hur männen håller och räknar tjocka buntar sedlar på 500 euro och 200 euro.

Genom sin försvarare, advokat Martin Larsson, har 29-åringen menat att åklagaren inte lyckats visa att pengarna tillkommit genom brott.

– Pengarna kommer från ett banklån som en annan person tagit, hävdade advokaten.

På tisdagen dömdes ändå den 29-årige huvudmannen till ett års fängelse för både grovt penningtvättbrott och narkotikabrott. Att Rolexuren tillhörde 29-åringen gick dock inte att bevisa. 

Två medkumpaner dömdes för narkotikabrott till fyra månaders fängelse. En person friades från misstankar. 


Filmen visar: 58-åriga kvinnan hetsar folksamlingen i Rosengård

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!