Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Migrationsdomstolen kritiserar nya gymnasielagen

Den omstridda gymnasielagen har precis trätt i kraft – men får nu skarp kritik av Migrationsdomstolen för att vara bristfällig.

Så pass bristfällig att den i vissa delar inte bör tillämpas. 

– Förslaget borde ha skickats på ny remiss, säger chefsrådman Fredrik Löndahl.

Gymnasielagen trädde i kraft den 1 juli 2018, och väntas ge ensamkommande en ny möjlighet till uppehållstillstånd för gymnasiestudier. 

Lagen gäller den som registrerades som minderårig vid ankomsten till Sverige, fick vänta minst 15 månader på asylbeslut från Migrationsverket och under den tiden hann fylla 18 år.

Lagen har på förhand mött hård kritik från både Lagrådet och Polismyndigheten. 

Under fredagen avgjorde Migrationsdomstolen i Malmö ett mål om uppehållstillstånd – med stöd av den nya gymnasielagen. 

"Borde skickats på ny remiss"

Men i avgörandet har man kommit fram till att inte tillämpa delar av lagstiftningen.

”Domstolen har efter en så kallad lagprövning funnit att beredningen av lagförslaget i den del det avser sänkt beviskrav för identitet varit så bristfällig att lagstiftningen i denna del inte får tillämpas”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

– Förslaget borde ha skickats på ny remiss, säger chefsrådman Fredrik Löndahl.

Ärendet gäller en ung asylsökande man från Irak som 2015 kom till Sverige som minderårig. När Migrationsverket i slutet av 2017 avslog hans asylansökan hade han däremot hunnit bli över 18 år. 

Billström: "Måste rivas upp"

Under fredagen fick mannen avslag – igen. 

– I propositionen saknas en analys av hur förslaget förhåller sig till Sveriges åtaganden inom Schengensamarbetet och det finns även oklarheter kring hur ett grundat ställningstagande ska kunna göras i en vandelsprövning när identiteten är oklar. Detta understryker ytterligare behovet av beredning, säger chefrådsman Fredrik Löndahl. 

Den så kallade gymnasielagen har varit mycket omdebatterad sedan den kom på tal. Tobias Billström, gruppledare i riksdagen för Moderaterna, är nu än mer kritisk.

– Lagen har bara gällt i sex dagar innan det konstateras att den inte kan tillämpas. Slutsatsen är ju att den måste rivas upp. Det är ett underkännande av rättsäkerheten vilket lagrådet också konstaterat, säger Billström till Aftonbladet.