Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Margot Wallström om säkerhetsrådets möte

Utrikesminister Margot Wallström talar med journalister uatnför Grand Hotel i Lund inför FN:s säkerhetsråds besök.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
FN:s säkerhetsråd är nu på plats i Skåne. Här hälsas ambassadören Nikki Haley välkommen.Foto: Lars-Olof Strömberg
Ett stort mediauppbåd hade samlats utanför Grand Hotel i Lund i väntan på Margot Wallström.Foto: Lars-Olof Strömberg
– Det säger sig självt att Syrien kommer vara i centrum. Vi tror att det kommer vara högst på dagordningen, säger Margot Wallström. Foto: Lars-Olof Strömberg
Margot Wallström (S) i Lund.Foto: Jens Christian
Inför FN toppmötet med generalsekreteraren Antonio Guterres och säkerhetsrådet på Dag Hammarskjölds Backåkra höll Margot Wallström en pressträff i Lund. Foto: Jens Christian
1 / 8

Under helgen riktas världens blickar mot Skåne och Sverige där FN: s säkerhetsråd ska ha ett möte på Dag Hammarskölds Backåkra på Österlen.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) berättar på en pressträff om mötet.

– Det säger sig självt att Syrien kommer vara i centrum. Vi tror att det kommer vara högst på dagordningen, säger Margot Wallström. 

Inför FN toppmötet med generalsekreteraren Antonio Guterres och säkerhetsrådet på Dag Hammarskjölds Backåkra höll Margot Wallström en pressträff i Lund. 

Säkerhetsrådet landar på Kastrup på fredagen, men någon tid har inte kommunicerats. Uppgifter vid 14.25 gör gällande att planet är 1,5 timme försenat. 

– Jag känner en glädje och väldigt hedersam att hälsa säkerhetsrådet och generalsekreteraren välkommen till Sverige för sin sitt årliga informella arbetsmöte, inleder Margot Wallström pressträffen.

 

LÄS MER: Här är allt du behöver veta om FN-besöket 

 

"Inte överdrivna förhoppningar"

Medlemsstaterna ska på fredagen besöka forskningscentret ESS i Lund och därefter träffa universitetsledningen på Lunds universitet.

På lördag träffas säkerhetsrådet och generalsekreteraren på Dag Hammarskjölds Backåkra. 

Margot Wallström spår att kriget i Syrien står högt upp på dagordningen – troligtvis högst upp, hävdar hon.

– Sen tror jag inte man ska ha överdrivna förhoppningar om att hela den frågan kommer att lösas här, säger Margot Wallström. Framför allt är det att ge sig tid att tala om det långsiktiga när det gäller säkerhetsrådet och FN:s roll i Syrienkonflikten. 

– Just nu tittar hela världen på säkerhetsrådet. Vad kommer att hända och hur ska man bryta de låsningar som varit och den dåliga stämning som varit när det gäller den här frågan. 

Vad tänker du som värd, att den misstänkta kemvapenattacken i Syrien har skapat en dålig stämning så att det skulle kasta en skugga över mötet? 

– Det är inte en skugga, utan uppgift som säkerhetsrådet har som de är medvetna om sedan en lång tid tillbaka. Vi har levt med det här under nästan åtta år när det gäller kriget i Syrien och upprepade problem vad gäller kemvapenattacker. Och också upprepade problem med veto-användning i säkerhetsrådet. 

– Därför måste man försöka hitta tillbaka, till det vi menar, ett politiskt spår och en politisk lösning på den här krisen. Det är det som kommer att behövas. Men det är också svårt när det finns aktörer med egna intressen och agendor. Så det är ett givet samtalsämne här.