Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pojke skjuten på pizzeria – polis jagade två fordon

Den misstänkta skjutningen tros ha skett i anslutning till en pizzeria.
Foto: Fritz Schibli
En man har hittats skjuten på en pizzeria i Malmö. En intensiv polisinsats inleddes.
Foto: Fritz Schibli
Pojken besköts med flera skott genom ett fönster.
Foto: FRITZ SCHIBLI
En man har hittats skjuten på en pizzeria i Malmö.
Foto: Fritz Schibli
Ett stort område har avspärrats av polisen.
Foto: Fritz Schibli

En 16-årig pojke blev skjuten på en pizzeria på Lundavägen i Malmö vid 20-tiden på söndagen.

Det bekräftar polisen vid 21-tiden.

Pojken var på pizzerian som kund när han blev beskjuten med flera skott. Han är förd i ambulans till sjukhus. Han ska inte vara livshotande skadad.

– Vi rubricerar händelsen som försök till mord. Ingen är gripen, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson på polisen.

Larmet om skottlossningen inkom till SOS klockan 20.10. Polisens fick in flera samtal om att höga smällar hörts i närheten av Värnhemstorget. Polis och ambulans larmades till platsen.

– Inne på pizzerian lokaliseras också en person med misstänkta skottskador. Jag kan inte gå in på skadeläget just nu, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson på polisen i region syd.

– Vi rubricerar händelsen som försök till mord.

Vid 21-tiden bekräftade polisen att det var en 16-årig pojke som varit offret. 

Pojken ska ha varit kund i pizzerian när han blivit beskjuten med flera skott. Polisen var först på plats och genomförde hjärt- och lungräddning i väntan på ambulansen. Ett vittne säger att tonåringen var vaken och talbar när han fördes in i ambulansen.

– Han har förmodade skottskador och jag vill inte kommentera skadorna. Han är förd med ambulans till sjukhus och prio ett är att han får vård. Jag kan inte gå in på vad han sagt och inte sagt, säger Rickard Lundqvist.

Polisen har varit på sjukhuset och tagit pojkens kläder i beslag. Senare framkom att pojkens skador inte var livshotande.

Sköt genom fönster

Enligt polisen ska skytten ha stått på gatan utanför. Skotten har gått in genom ett fönster på pizzerian. På bilder syns fyra skotthål genom fönsterrutan. Polisen skriver i ett pressmeddelande att man inte ser någon koppling mellan pizzerian och dådet som sådant.

– Skytten stod på gatan utanför och sköt in i pizzerian. Hur skotten träffat kan jag inte gå in på, säger Rickard Lundqvist.

Kan det bli tal om fler målsäganden än den skjutne pojken?

– Det kan det bli, det var ett flertal personer i lokalen vid händelsen, säger Rickard Lundqvist.

Senare meddelade polisen att brottsrubriceringen förutom försök till mord är grovt framkallande av fara för annan. 

– Ingen person är gripen men vi tittar på vem som skulle kunna ha gjort detta och vilket motiv som finns.

Pojken besköts med flera skott genom ett fönster.
Foto: Fritz Schibli

Enligt vittnen har polisen spärrat av ett område cirka tvåhundra meter från den aktuella pizzerian, från Hornsgatan till Östra Förstadsgatan/Sallerupsvägen vid Värnhemstorget. 

Kriminaltekniker och specialsökhund är finns på platsen och polisen säger sig ha gjort fynd. Just nu förhör poliser på plats vittnen till händelsen och gärningsmannen eftersöks.

Flera vittnen ska ha berättat att de både hört och sett en bil rivstarta efter skottlossningen, men uppgifterna har inte bekräftats av polisen. Kriminalteknikerna har däremot undersökt gatan där bilen setts.

Enligt Aftonbladets källa ska polisen jaga en silverfärgad Toyota och en mörk äldre Volvo. I en brunn har registreringsskyltar anträffats.

Polisen rubricerar händelsen som försök till mord.
Foto: Fritz Schibli

Vittne: ”Nedsläckt bil lämnade platsen”

En kvinna som vill vara anonym berättar för Kvällsposten att hon precis skulle gå om hörnet från Vårgatan in på Lundvägen när hon hörde fyra smällar. Sedan såg hon en bil rivstarta.

– Bilen var helt nedsläckt och rivstartade och körde i väg mot centrum, säger hon.

– 20 sekunder senare och jag hade varit på pizzerian. Jag var på väg dit för att köpa mat. När jag kom runt hörnet såg jag sju-åtta personer stå utanför. Läget var lugnt, ingen skrek eller var upprörd, ingen betedde sig som man kan tro att folk gör vid en sån här händelse. 

Kvinnan tror pojken blivit skjuten i nedre delen av kroppen eftersom pizzerian ligger en halvtrappa upp.

– Han såg ut att vara vid medvetande när han lastades in i ambulansen som var här väldigt tidigt.

Kommer du hjälpa polisen?

– Ja, de har alla mina uppgifter. För mig är det viktigt att alla som inte beter sig åker in. Jag tycker polisen förtjänar credd, de var väldigt snabbt på plats och hörde dem som ville prata med dem. För det vill nog inte alla. Det finns många som borde vara bra vittnen och befann sig utanför när det hände, de har sett saker men de kommer nog vara tysta. Typiskt Malmö. 

Uppgifter har också inkommit att polisen samtidigt genomför en kontroll i en lägenhet några hundra meter från platsen. Men enligt polisen har den insatsen inte att göra med händelsen vid pizzerian. 

Händelsen har fått återverkningar på kollektivtrafiken i området. Flera busslinjer har fått ändra sin rutt efter att polisen spärrat av platsen.


Vet du mer om händelsen?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.