Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Knivmannen greps på vandrarhem efter flykten

Attacken inträffade under tisdagsmorgonen.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den 29-årige man som misstänks för den uppmärksammade knivattacken mot en judisk kvinna i Helsingborg har nu häktats vid Köpenhamns tingsrätt.

Mannen greps på ett vandrarhem i centrala Köpenhamn tidigt på onsdagsmorgonen

Attacken mot kvinnan i 60-årsåldern skedde på Långvinkelsgatan i centrala Helsingborg på tisdagsmorgonen.

Kvinnan ska ha varit på väg till sin arbetsplats när hon plötsligt hanns ifatt av den misstänkte mannen och överfölls med knivhugg.

”Help me, help me”, hördes kvinnan skrika när en man gick till attack.

Israels president

Händelsen fick särskild stor uppmärksamhet sedan det konstaterats att hon haft en central roll i den judiska församlingen i Helsingborg.

Det ledde till och med till att Israels president Reuven Rivlin tvittrade om att knivdådet i Helsingborg påminde judarna om att man inte kan förlita sig på de ”bleknande minnena från Förintelsen för att hålla det judiska samhället säkert”. 

Under hela tisdagen pågick en intensiv polisjakt efter den misstänkte gärningsmannen i Helsingborg. Foto: JOHAN NILSSON/TT
Polisen sökte spår efter den misstänkte gärningsmannen. Foto: JOHAN NILSSON/TT

Greps på vandrarhem

Polisen satte genast in stora resurser i jakten på den aktuelle förövaren och genom bland annat övervakningskameror ska man ha kunnat identifiera den misstänkte.

Under natten kunde han gripas av polis i Danmark på ett vandrarhem.

Man kunde inledningsvis inte utesluta att det rörde sig om politiska motiv och därför sattes bland annat den judiska församlingens lokaler i Helsingborg under bevakning.

Allt tydde dock senare på att det handlade om ett rent vansinnesdåd och att kvinnan i 60-årsåldern bara haft oturen att möta gärningsmannen.

Det är oklart vilket motiv som funnits. Det finns inledningsvis inte heller någon uppgift till hur 29-åringen ställer sig till anklagelserna. 

Under tisdagen bevakade polisen judiska församlingens lokal i Helsingborg. Den attackerade kvinnan var aktiv i församlingen. Foto: JOHAN NILSSON/TT

Tidigare dömd

Mannen dömdes i februari i år för brott mot knivlagen efter att ha gripits av polis på en gata i Åstorp med kniv.

Under 2018 blev han häktad misstänkt för brott men uppträdde mycket hotfullt och bedömdes vara svårt psykiskt sjuk.

29-åringen ska tidigare ha uppträtt aggressivt och hotfullt, vilket även inkluderat mordhot. I september förra året greps han misstänkt för mordbrand, men misstankarna avskrevs senare.

En representant för den judiska församlingen, som inte vill skylta med sitt namn, uttrycker tacksamhet över att den misstänkte gärningspersonen nu gripits.

Han tycker också det är skönt att händelsen inte verkar ha några politiska motiv.

– Nu hoppas vi bara att kvinnan kan bli fullt återställd. Hon ska vara utom livsfara. Läget är stabilt och hon kommer att klara sig. Men hon har fått ta emot många hugg från mannen, säger han.

Enligt polisområdeschefen Sven Holgersson fortsätter polisen med trygghetsskapande insatser efter händelsen.

29-åringen har häktats i 13 dagar, fram till den 28 maj. Under häktningsförhandlingen medverkade den misstänkte på länk från arresten, enligt Ékstrabladet. Mannens försvarare protesterade mot domstolens beslut.

 Det finns i nuläget inga uppgifter om när mannen kan föras till Sverige och ställas inför häktningsdomare i Helsingborg.