Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

18-åring hade bomb – och vapen i en väska

Filip Annas, presstalesperson vid polisen region Syd
En greps på Malmö C.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Den 18-årige man som i går greps vid Malmö C hade en misstänkt bomb och ett vapen, skriver Sydsvenskan. 

– Han hade med sig något som var en misstänkt bomb, men inte apterad, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson. 

Vid 13-tiden på tisdagseftermiddagen fångade 18-åringen tullens intresse på Malmö Centralstation. Han hade då en misstänkt bomb på sig, samt ett vapen. 

18-åringen är skriven på en adress i Södertälje och anhölls misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott. 

Senare under kvällen greps och anhölls även en 27-årig man misstänkt för samma brottsrubricering. Mannen greps på annat ort och är sedan tidigare dömd för misshandel och ringa narkotikabrott. 

Misstänkt skjutvapen

Tullverkets presstjänst bekräftar det gjorts en kontroll och att ärendet är överlämnat till polisen. 

– Vi påträffade en person ombord på tåget som hade med sig ett misstänkt skjutvapen. Då påträffar vi även ett föremål som gjorde att vi behövde kontakta polisen, som tagit över ärendet, säger Ann-Sofie Hansson vid Tullverket.

Tullpersonalen fattade misstankar om mannen på ett tåg som passerade gränsen från Danmark. Varifrån mannens resa startat är inte utrett ännu, uppger Tullverket.

– Vid ett samtal fattade misstankar om hans resa och förehavanden och då gör man en visitation och påträffade då ett vapenliknande föremål i hans bagage. Han greps för vapensmuggling i ett första skede och vi tvingades tillkalla polis, säger Ann-Sofie Hansson.

Polisen bombgrupp inkallad 

Polisens bombgrupp har blivit inkallad till platsen och tagit hand om föremålet.

– De har varit på platsen och tagit med sig föremålet för att komma fram till vad det är för något, säger Filip Annas.

Just nu ligger ärendet hos jouråklagare men kommer att lottas på ordinarie åklagare under onsdagen enligt Karin Rosander på Åklagarmyndighetens pressjour.

Vid 18.26 meddelade polisen att jouråklagaren fattat beslut om att anhålla de två männen. Misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott.

– Jag har talat med henne och hon kan bekräfta att det finns ett sådant ärende men vill inte säga något om det i övrigt då det är i ett känsligt läge med tanke på utredningen, att spår ska säkras och så, säger Karin Rosander.

Spärrade av

Enligt uppgifter till Sydsvenskan ska mannen ha gripits men vid 16.30-tiden är polisen fortfarande kvar på platsen.

Vid 17-tiden ska polisen ha varit klara på Malmö C. Området är inte längre avspärrat.

– Man spärrade av en liten del av Malmö C tidigare i dag, säger Filip Annas.

Gripandet av mannen skapade inga störningar i trafiken. Det finns inga inrapporterade förseningar eller annat enligt presstalesperson Ulf Welin på Skånetrafiken.

Säpo: ”Ligger helt på polismyndigheten”

Säkerhetspolisen meddelar att de inte är inkopplade på ärendet.

– Nej, det här är ett är ärende som ligger helt på polismyndigheten, polisregion Syd, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo.

Kan det bli aktuellt att ni kopplas in?

– Generellt kan jag säga att vi har ett nära samarbete med polismyndigheten och bistår när de begär olika typer av hjälp, säger Gabriel Wernstedt.


Allmänfarlig ödeläggelse – så säger lagen

Den som åstadkommer explosion, översvämning, ras, skeppsbrott, flyg- eller tågolycka eller annan sådan ofärd och därigenom framkallar fara för annans liv eller hälsa eller för omfattande förstörelse av annans egendom, döms för allmänfarlig ödeläggelse till fängelse, lägst två och högst åtta år.


Är brottet mindre allvarligt, döms till fängelse, lägst ett och högst tre år.


Är brottet grovt, döms till fängelse på viss tid, lägst sex och högst arton år, eller på livstid. 


Lag (2009:396).

Foto: Kvällsposten

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!