Man gripen för inbrott – känd av polisen

Publicerad

Förbipasserande såg att två personer smög utanför ett hus. De larmade polisen som grep en man i 45-årsåldern. Den andra personen kom undan.

– Han är känd för liknande ärenden hos oss sedan tidigare, säger Fredrik Bratt, informatör vid polisens ledningscentral.

Vid 20.36 på onsdagskvällen larmades polisen om ett pågående misstänkt inbrott i Nosaby, utanför Kristianstad.

Det var civila som hade iakttagit att två personer hade smugit runt ett hus på ett märkligt sätt i mörkret och därför larmat polisen.

När polisen kom till platsen kunde de gripa en man i 45-årsåldern i anslutning till huset men den andra personen hade hunnit fly. Polisen sökte efter honom med hundpatrull men utan resultat.

– Men vi har säkrat vissa spår. Vi misstänker alltså två gärningsmän men en kom undan, säger Fredrik Bratt.

Skador på husets dörr

På dörren till huset fanns skador som tyder på att någon försökt bryta sig in. Huset ligger på landet, strax utanför Kristianstad och är ett nybygge. Det är därför initialt oklart om någon redan bor i huset eller om det fortfarande är ansett som en byggarbetsplats. Initialt så misstänker polisen försök till grov stöld.

– Det är alltid grov stöld om det är inbrott i folks bostäder, det är mer integritetskränkande än andra lokaler, säger Fredrik Bratt.

Känd sedan tidigare

Den gripne mannen är känd av polisen sedan tidigare för liknande ärenden och polisen hoppas kunna få tag på den andra förövaren.

– Vi vet vilka den här personen brukar umgås med, säger Fredrik Bratt. 

Nu ska mannen förhöras och sedan är det upp till åklagare om han kommer anhållas.

– I och med att det är två gärningsmän är det extra viktigt att höra honom ordentligt. En anledning till att han inte ska släppas kan ju vara att man ska undvika att de ska kunna prata sig samman, säger Fredrik Bratt.

Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag