Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man satt fast till midjan i asfalttank

Räddningstjänsten i Hörby kämpade i tre timmar för att få ut mannen som fastnat till midjan i en sluten tank med bitumen
Foto: Petra Geistrand / Räddningstjänsten Skånemitt
Olyckan inträffade på ett företag i Hörby och ska utredas av polisen.
Foto: Google maps

Räddningstjänst och ambulans i Hörby kämpade på tisdagen för att få loss en man som fastnat till midjan i en sluten tank med bitumen – bindemedel till asfalt.

– Vi har skurit upp ett hål i sidan av tanken men det stelnar allt mer runt honom, säger Joel Johansson, inre befäl vid Räddningstjänsten syd.

Efter nästan tre timmar befriades han.

Larmet om arbetsplatsolyckan på Hörbyföretaget kom vid 11-tiden, och polis, ambulans och räddningstjänst skickades till platsen.

– Det är en man som har fastnat i en tank med bitumen när han skulle utföra någon typ av underhåll. Det är en sluten tank med en manlucka, säger Joel Johansson.

– Han har klivit ner där och fastnat till midjan. Vi håller på att försöka få loss honom men tanken har stått inomhus och flyttats ut – bitumen stelnar när temperaturen sjunker.

Inga andningsproblem

Enligt räddningstjänsten ska mannen inte ha fått några problem med andningen, trots att han står inne i en sluten tank med bindemedel.

– Vi har haft beredskap för att hjälpa honom med andningen men det har inte behövts. Han är vid gott mod men börjar bli utmattad, säger Joel Johansson vid 13.45.

– Vi har tagit upp ett hål i sidan av tanken med vinkelslip för att kunna dra ut honom. Det kommer att sitta kvar bitumen som vi får ta bort. Det blir säkert kontroll på sjukhus.

Vid 13.50 meddelade räddningstjänsten att mannen äntligen hade kunnat befrias, nästan tre timmar efter larmet.

”Fick vara lite kreativa”

– Vi fick vara lite kreativa för att lösa det här. Han kunde liksom hällas ut genom hålet i sidan av tanken, säger Joel Johansson.

– Sedan fick vi ta av honom kläderna. Han hade något slags regnställ på sig som hade skyddat. Men han fick lite stänk på sig, på halsen bland annat.

Mannen fördes med ambulans till sjukhus för kontroll. Polisen skickade en patrull till sjukhuset för att hålla förhör med honom så snart det skulle vara möjligt.

Arbetsplatsolyckan ska utredas för att se om något åtalbart har inträffat.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!