Lastbil innehållande farligt gods har vält

Publicerad

Väg E22 har på torsdagseftermiddagen stängts av efter en allvarlig trafikolycka – och det kommer att vara avstängt en stor del av natten.

Enligt polisen har en lastbil, innehållande farligt gods, vält och ett stort räddningsarbete är påbörjat. Även diesel har läckt ut.

– Det är något som kan vara frätande, säger Rickard Lundqvist, polisens presstalesperson i syd.

Det var vid 17-tiden på torsdagseftermiddagen totalstängt på E22 i Bromölla kommun. I höjd med Bäckaskog, vid avfarten mot Trolle-Ljungby, har en lastbil vält.

E22 stängdes initialt av i västergående riktning.

– Det är i västergående körbana och enligt uppgifterna är det en lastbil med farligt gods som har vält, säger Rickard Lundqvist hos polisen i syd.

– Uppgifterna vi har fått är att det är något som heter järnkloridlösning i lastbilen, egenskaperna på det är frätande eller svagt frätande, fortsätter han.

Stort räddningsarbete

Polisen vet inte om det är något läckage på platsen, men med tanke på risken valde man att stänga av hela den västergående körbanan. 

– Det kommer att vara avstängt så länge arbetet pågår, men det finns ingen prognos för hur länge det är i nuläget, säger Rickard Lundqvist.

– När det är farligt gods måste man gå varsamt fram.

Det ska enligt polisen bara vara lastbilen som är involverad i olyckan. Polisen har även stängt av avfarten vid Gualöv, öster om olyckan, för att förhindra bilar från att köra förbi på platsen.

Enligt Kvällspostens fotograf på plats uppstod även ett par mindre olyckor som en följd av av lastbilsolyckan. 

– Tydligen har det varit ett par kökrockar lite längre norrut på vägen, säger Jens Christian. 

Föraren ska tas om hand av ambulans som har fått poliseskort fram till platsen. 

Avstängt under natten

Senare på eftermiddagen meddelade räddningsledare Johan Sjöberg att vägen kommer att vara avstängd en stor del av natten.

Ämnet ska dock inte vara farligt om man inte får det på sig.

– Man ska inte få det på sig, men vi har trafik i ena körbanan som passerar, i östlig riktning. Det här kommer att ta större delen av natten. Vi ska tömma bilen och tömma släpet och sedan ska det bärgas. Vi kommer också att gräva eftersom det har läckt ut diesel, säger Johan Sjöberg.

Han tillägger att även östlig riktning kommer att stängas av så småningom. Under torsdagskvällen krockade även flera bilar vid Lund, E22. Även där stängs vägen av i båda riktningarna och hur länge stoppet varar är okänt. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag