Så här såg det ut på Nimis dagen efter storbranden i november 2016. Foto: CAROLINE LARSSONSå här såg det ut på Nimis dagen efter storbranden i november 2016. Foto: CAROLINE LARSSON
Så här såg det ut på Nimis dagen efter storbranden i november 2016. Foto: CAROLINE LARSSON
Lars Vilks. Foto: TOMAS LEPRINCELars Vilks. Foto: TOMAS LEPRINCE
Lars Vilks. Foto: TOMAS LEPRINCE

Lars Vilks fälld för Nimisbygget

Publicerad

Konstnären Lars Vilks döms för att ha återuppbyggt konstverket Nimis efter en storbrand.

Han döms till dagsböter.

Domen avkunnades på tisdagen i Helsingborgs tingsrätt.

Lars Vilks döms till 40 dagsböter på 140 kronor styck, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Enligt domstolen har Lars Vilks gjort sig skyldig till förseelse mot områdesskydd.

Branden inträffade i november 2016 och ödelade stora delar av det välkända konstverket mitt i Kullabergs naturreservat. Enligt uppskattningar gick en fjärdedel av konstverket förlorat i lågorna.

Lars Vilks nekar till brott

Efter branden bebyggdes delar av området igen, detta erkände Lars Vilks. Han åtalades för att ha begått något brott. Hans försvarade sig med att han bara säkrade resterna av konstverket efter branden.

På platsen är det olagligt att bygga något eftersom föreskrifterna för naturreservatet säger att inga anläggningar får uppföras.

Lars Vilks åtalades för brott mot områdesskydd men senare justerades misstankarna ner till förseelse mot områdesskydd, och för detta dömdes konstnären på tisdagen eftersom domstolen anser att Lars Vilks måste ha förstått att bygget skulle räknas som konstruktioner.

– Lars Vilks har därmed begått gärningen uppsåtligen, skriver Helsingborgs tingsrätt i domen.

Lars Vilks skriver om domen på Facebook

Konstnären kommenterar själv domen på Facebook och skriver bland annat att ansvaret för säkerheten på Nimis ligger på honom men när han försöker öka säkerheten där blir han bötfälld.

"Hanterar jag inte säkerheten blir jag ansvarig för eventuella olyckor. Snyggt", skriver han.

Utöver dagsböterna döms han även att betala delar av sina advokatkostnader, totalt omkring 2 600 kronor.

Branden som ödelade Nimis i november 2016 antas vara anlagd.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag