För andra natten i rad skakades Malmö av explosioner. Under bara några timmar detonerade två misstänkta sprängladdningar vid flerfamiljshus, på Drottningtorget och på Almgården.
Sprängningen på Almgården vållade kraftigast förödelse. Sprängningen inträffade i eller vid ett trapphus på Agnesfridsvägen.
Hela entrén totalförstördes, dörrar sprängdes bort. Intilliggande fastigheter skadades också och flera lägenheter fick sina rutor krossade.
I nära anslutning till platsen där sprängladdningen detonerade bor en barnfamilj.
Dörren sprängdes bort
Mamman i familjen, Linda, berättar för TT hur familjen låg och sov när detonationen inträffade klockan 03.16.
– Min man sade att de hade sprängt dörren till vår lägenhet. Den bara flög upp och är helt förstörd, så vi kan inte ens låsa längre. Det är en stor spricka i väggen och en massa saker är förstörda här, säger hon.
Hennes åttaårige son vaknade innan det small. Han hörde ett krasande ljud, som om något gick sönder. Sedan small det och röken spred sig.
– Han ska inte behöva vara med om något sådant här, han är bara åtta år. Och vår dotter är sju år. Hon vaknade också och blev jätterädd. Det som är jobbigast är att barnen är så oroliga. De undrar om det kommer att hända igen och om vi kan bo kvar, säger Linda.
Förödelsen efter bomben är enorm.
Vid entrén utanför familjens lägenhet ligger en bit av husväggen på marken, bland damm, grus och glassplitter.
– Det ser helt overkligt ut. Dessutom har hissen gått sönder och det är hål i taket i källaren. Så det var en jättekraftig smäll, det kan inte ha varit någon liten bomb.
Känner sig inte trygga längre
Linda förstår inte varför någon vill spränga sönder deras hus. Så vitt hon vet finns det ingen hotbild mot någon av grannarna.
– Det är trevliga och ordentliga människor som bor här, ingen i trappen skulle kunna vara inblandad i något. Vi har vanliga normala jobb och vill bara kunna känna oss trygga i vårt eget hem. Men nu känner vi oss inte trygga här längre, säger Linda till TT.
Efter bomblarmet greps tre personer, det är oklart hur de ställer sig till misstankarna. Vid 14.15-tiden meddelade polisen att de tre personerna – en i 20-årsåldern, en i 18-årsåldern och en i 17-årsåldern, har anhållits misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse.
Explosionen på Almgården var den andra samma natt. Klockan 22.21 larmades ett stort räddningspådrag till Drottningtorget i centrala Malmö efter en kraftig explosion.

Polis, räddningstjänst och ambulans ryckte ut.
– Patruller på plats kunde konstatera kraftiga skador på en port och även skador på intilliggande fastigheter, säger Conny Strömberg, vakthavande befäl vid polisen i region syd.
Explosionen skedde i anslutning till en byggnad med både bostäder och butiker
Ett större område spärrades av – dels för att polisen inte kunde ”utesluta ytterligare detonationer” – men efter att bombskyddet varit på plats och tekniker genomfört sin undersökning hävdes de.
Vittne såg cyklist som flydde
En man som var på tillfälligt besök i Malmö berättar om sina iakttagelser i samband med explosionen.
– Jag står på gaveln av huset där det sprängdes och samtidigt som explosionen inträffar passerar en man på cykel. Jag får ögonkontakt med honom och han är stressad och försvinner snabbt, berättar vittnet.
Tryckvågen var enorm och ett kraftigt ljussken. Jag fick kolla om jag var hel först, jag kände tryckvågen två gånger, det studsade mellan väggarna, berättar han.
Kort därefter kom det en mc-polis som körde i väg efter cyklisten.
Vittnet tog sig därefter till hotellet och sade till sin familj att hålla sig borta från fönstren.
– Nu är det lugnt och trots allt har vi sovit gott i natt, säger han på morgonen efter explosionen.
Malmöprofilen Lars Hector bor i huset vars dörr skadades i samband med detonationen vid Drottningtorget.
– Jag låg och kikade på tv och studsade rakt upp när jag hörde det. Det var som att bomben exploderade i lägenheten, säger han.
Han ringde polisen och blev ombedd att stanna inomhus tills vidare.
– Det är bara äldre människor som bor här. Vi är jätteupprörda och chockade. Det är fruktansvärt. Det känns inte klokt. Det kan inte vara riktat mot någon som bor i huset, säger Lars Hector.
Filippa, 23: ”Fick inte lämna baren”
Explosionen skedde i närheten av den populära restaurangen Boulebar.

Filippa Kouthoofd, 23, var på Boulebar när explosionen inträffade.
– Vi hörde vad jag trodde var en bomb, rutorna skallrade. Alla stannade upp och sedan gick vi ut för att titta. Det är läskigt, det var ju bara en trappuppgång från oss, säger Filippa Kouthoofd.
Hon berättar att det dröjde någon minut innan polis kom till platsen och uppmanade alla som samlats torget att gå in igen.
– Vi fick inte lämna Boulebar innan polisen gett oss klartecken. Sedan fick vi det och fick gå ut bakvägen, inte på framsidan, säger Filippa Kouthoofd.
Sprängningar 2019
Hittills i år har det skett 102 sprängningar där bombskyddet kopplats in i arbetet efteråt. Det är mer än en fördubbling om man jämför med 39 sprängdåd under motsvarande period förra året.
Bara sedan september har det inträffat 32 sprängdåd.
Vanligast är det i storstäderna. Nästan en tredjedel av explosionerna har ägt rum i Malmö, följt av 19 sprängdåd i Stockholm och 13 i Göteborg.
I december 2018 var en tonåring nära att dö av en sprängning i Malmö, något som han senare åtalades för att själv ligga bakom. I september 2019 skadades en kvinnlig student allvarligt när hon råkade passera en sprängladdning som detonerade på gatan i Lund.
Under året har bombskyddet även kopplats in i 22 fall som gäller så kallade bangers, som är mindre explosiva anordningar. Dessutom har det varit tolv fall av hemmabyggda bomber.
Källa: Nationella bombskyddet
Vet du mer? Kontakta oss!
• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717