En person är gripen misstänkt för mordbrand på asylboendet. Foto: Johan Hultgren/SydöstranEn person är gripen misstänkt för mordbrand på asylboendet. Foto: Johan Hultgren/Sydöstran
En person är gripen misstänkt för mordbrand på asylboendet. Foto: Johan Hultgren/Sydöstran
Det brinner med öppna lågor, enligt vittnen. Foto: LäsarbildDet brinner med öppna lågor, enligt vittnen. Foto: Läsarbild
Det brinner med öppna lågor, enligt vittnen. Foto: Läsarbild

Asylboende totalförstört i kraftig brand – är anlagd

Publicerad

En våldsam brand utbröt på onsdagsförmiddagen på ett asylboende för 68 personer i Asarum utanför Karlshamn.

– Delar av fastigheten kommer att gå förlorad, säger räddningsledaren Joakim Åberg till Kvällsposten.

Larmet om branden kom in klockan 10.41.

Vid 12-tiden arbetade tre räddningskårer och en fjärde var på väg till platsen. Rökutvecklingen beskrivs som mycket kraftig och ett villaområde i närheten är särskilt utsatt för den kraftiga röken.

– Det rör sig om en fullt utvecklad brand, en person är gripen misstänkt för mordbrand, säger Jimmy Modin, presstalesman vid polisen i region Syd.

Enligt räddningsledaren Joakim Åberg har man gått ut med varningar till de boende i närheten att hålla sig inomhus och stänga dörrar och fönster, samt ventilation. 

Fastigheten är rökfylld

– Branden verkar ha startat någonstans i mittskeppet i byggnaden och det får anses helt förlorat. Målet nu är att försöka rädda delarna på ömse sidor. 

Just nu står ett 20-tal personer utanför det brinnande huset. På adressen är det ett flyktingboende för 68 personer där både vuxna och yngre bor tillsammans.

– Här finns både familjer och barn bland de boende, säger Joakim Åberg.

Ingen person ska dock ha kommit till skada vid branden och behövt transport till sjukhus. Att samtliga kunde ta sig ut från den brinnande byggnaden tillskrivs det faktum att branden startade på dagen och inte på natten när de flesta sover. 

Grävmaskin sätts in

Vid 12-tiden sattes en grävmaskin in i arbetet med att få kontroll på branden. Arbetet bestod bland annat i att riva i taket för att komma åt lågorna.

– Man kan säga att vi gräver fram en brandgata för att stoppa branden, säger Joakim Åberg. Allt underlättas av att det är en enplansbyggnad vi har att göra med.

De närmare omständigheterna kring hur branden startat är okända för tillfället. Men en person greps tidigt på platsen, misstänkt för att ha med branden att göra.

Det är i nuläget okänt om personen varit hyresgäst på asylboendet eller kommit utifrån. SOS tog emot larmet om branden via det automatiska brandlarmet som fanns i byggnaden.

Räddningstjänsten räknar med att arbeta på platsen under hela dagen.

Magnus Andersson
Magnus Andersson
Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag